Στουρνάρας με Τσίπρα – Δραγασάκη για οικονομία

Συντονισμένη προσπάθεια με στόχο η οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν θα επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκαν την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με τον Γιάννη Στουρνάρα, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του τελευταίου.

Στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που θα συμβάλουν στο να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των τραπεζών και της αγοράς, ώστε η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το ταχύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο γεύμα επικράτησε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα αποδεικνύοντας ότι πλέον, μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Βαρουφάκη, έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με την ΤτΕ.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Στουρνάρας εμφανίζονται όχι μόνο να έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους που πριν από μερικούς μήνες, όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον καλούσε στην επιτροπή της Βουλής, ήταν τεταμένες έως και εχθρικές, αλλά να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν στην ανάγκη να κλείσουν άμεσα οι λεπτομέρειες που αφορούν το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν.

Στο κυβερνητικό μέτωπο εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα όλα θέματα και ιδιαίτερα το Ασφαλιστικό που αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό αγκάθι για την κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ανάπτυξε σχετική πρόταση, την οποία άκουσαν με ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η επίλυση του Ασφαλιστικού αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα ρύθμιση του χρέους που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver στα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτά να γίνουν επιλέξιμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας.

Αυτό θα διευκολύνει και την επιστροφή της χώρας στις αγορές, η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της οικονομίας, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, στην επιστροφή καταθέσεων και την προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν την άρση των capital controls, κάτι που όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και συμφώνησε ο πρωθυπουργός, είναι εφικτό στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αν ολοκληρωθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες.

Οι συνδαιτυμόνες συμφώνησαν ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κυβέρνηση και η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που αναπτύσσεται με την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα και να την αξιοποιήσει ανοίγοντας τις ιδιωτικοποιήσεις που θα προσελκύσουν και νέα κεφάλαια.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατανοεί ότι η εξυγίανση των προβληματικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών αποτελεί πόλο έλξης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζεται και αναμένεται να υποβάλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο στόχαστρο και άλλες φοροαπαλλαγές για να κλείσει το κενό

Το βιβλίο με τις φορολογικές δαπάνες ανοίγει ξανά το οικονομικό επιτελείο αναζητώντας φοροαπαλλαγές που μπορούν να περικοπούν, ώστε να κλείσει το κενό των 600 εκ. ευρώ που επιμένουν να βλέπουν οι δανειστές για το 2018. Στα νέα μέτρα που έχουν συμπεριλάβει οι δανειστές στο κείμενο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνονται η[…]

Περισσότερα »

ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Κίνητρα για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και παράταση προθεσμιών παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ως παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της επιχείρησης στον οποίο μπαίνουν οι εισπράξεις από κάρτες θα είναι ακατάσχετος για χρέη προς ιδιώτες, πιστωτικά ίδρυμα αλλά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *