Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στουρνάρας: Xαλάρωση capital controls τις επόμενες ημέρες

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται σημαντική χαλάρωση των capital controls τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε, χθες υποβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών πρόταση στους θεσμούς με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς. Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται:
• η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 2 εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος παραλείψει να πάρει τα 420 ευρώ στη μία εβδομάδα θα μπορεί να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού μετά από 2 εβδομάδες
• ανάληψη μετρητών χωρίς όριο για νέες καταθέσεις από χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό
• πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων
• αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% για τα ελεύθερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό
• αύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά ημέρα (για τον επιχειρηματικό χώρο)
• μείωση του χρόνου αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό
• αύξηση των ορίων στη χρήση καρτών στο εξωτερικό με άνοιγμα πολλών διαδικτυακών αγορών
• αύξηση των μηνιαίων ορίων για αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα προτείνει:
• Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ανά πελάτη, ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω διαδικτύου, πολλών διεθνών sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Επέστρεψαν καταθέσεις 4 δισ. από τα… στρώματα

Επίσης, όπως ανακοίνωσε, μέσα σε ένα χρόνο έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα 4 δισ. ευρώ καταθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από τα στρώματα δηλαδή».

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Ακόμη επανέλαβε την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Για την ύφεση

Η ύφεση εφέτος θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ η οποία όπως είπε δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες των δυο πρώτων τριμήνων, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 “παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση”, όπως είπε.

Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 “παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση”, όπως είπε.

Επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την οποία είπε ότι “υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012” και πρόσθεσε ότι “για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις”.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι “μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αυξάνεται και ο ρυθμός της ανάπτυξης”.
“Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.
Ο

κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και τόνισε ότι “δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων”.
Αναφερόμενος στο θέμα της εταιρείας Μαρινόπουλος, που τέθηκε από βουλευτές, έκανε λόγο για “παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και κάλεσε “τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα”.
Απαντώντας στον Χρήστο Σταϊκούρα που του ζήτησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το plan Χ και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ξέρει εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα και τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της.

“Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *