Συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι με μενού τα ομόλογα

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, αλλά και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως ότου επέλθει συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρεθούν σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond) με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Σημειώνεται πως στόχος της πρότασης είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος της αποπληρωμής των ομολόγων αυτών που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά έως το 2020. Έτσι, επιδιώκει να αποφύγει να λάβει νέα δάνεια από τους εταίρους για να τα αποπληρώσει και να κλείσει το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.

Πάντως η ΕΚΤ έχει ήδη χαρακτηρίσει δια μέσου του εκτελεστικού της μέλους Μπενουά Κερέ τη συγκεκριμένη πρόταση ως «νομισματική χρηματοδότηση» κάτι που απαγορεύεται ξεκάθαρα από το καταστατικό της. Στη βάση αυτή ο κ. Ντράγκι αναμένεται να επισημάνει στον κ. Βαρουφάκη τους σχετικούς περιορισμούς και να του προτείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην τροχιά του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια βάση, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να εξετάσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας μέσω εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς – το οποίο δεν έχει υποβληθεί επισήμως μέσω του ΟΔΔΗΧ- είναι η οροφή των εντόκων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες να αυξηθεί από τα 15 στα 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν θεωρείται πιθανόν, καθώς θα αύξανε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ. Αντιθέτως πιθανότερη σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θεωρείται μια αύξηση του πλαφόν κατά 3 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξαρτώνται την παρούσα περίοδο από τη ρευστότητα που αντλούν μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Ήδη έχουν αντλήσει 2 δισ. ευρώ από τον ELA και σε περίπτωση που καλούνταν να καλύψουν τις προαναφερόμενες πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα έπρεπε να αντλήσουν αντίστοιχου ύψους ποσά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επισημάνει στον κ. Βαρουφάκη πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA συνδέεται με την ύπαρξη προγράμματος για τη χώρα.

Πάντως, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές αναμένεται να δρομολογηθούν σήμερα, τόσο η επέκταση της χορήγησης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω του ELA στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όσο και η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει την ανανέωση της πιστωτικής γραμμής του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας που ενεργοποιήθηκε προ δύο εβδομάδων. Αυτό διότι α) η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρόγραμμα έως τις 28 Φεβρουαρίου, β) εν μέσω διαπραγματεύσεων ΕΕ και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα του προγράμματος η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να τραβήξει την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες και γ) οι αυξημένες εκροές καταθέσεων καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη το κενό ρευστότητας των τραπεζών να καλύπτεται μέσω του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει ήδη ολοκληρώσει την προετοιμασία που θα επιτρέψει την ομαλή κάλυψη των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που θα εκδώσει σήμερα. Στόχος είναι να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανανεώσει αντίστοιχα χρεόγραφα που λήγουν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως στην τελευταία έκδοση εξάμηνων εντόκων στις 7 Ιανουαρίου η απόδοση είχε κυμανθεί στο 2,30%, από 2,11% στην αντίστοιχη έκδοση του Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurostat: Στο 1,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα… στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2017, σε σχέση με 0,3% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,1%. Συνολικά, στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν 1,8% από 1,1%[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *