ΣΥΡΙΖΑ: Εκκρεμούν αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ

Το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ αναδεικνύει με ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων (ΑΚΕ) προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Θέμα: Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ
Με βάση τελευταία δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων της τρόικας, έχει αναδειχθεί το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, αλλά και του κινδύνου, που αποτελούν για το ασφαλιστικό σύστημα. Γίνεται λόγος για εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, για τεράστιους χρόνους αναμονής, αλλά και για ένα υπέρογκο οφειλόμενο ποσό. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών και, μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) δήλωσε πως η έλλειψη προσωπικού επιδεινώνει την κατάσταση και το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Οξεία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το ΤΣΑΥ, από το οποίο οι προσερχόμενοι υγειονομικοί προς συνταξιοδότηση πληροφορούνται ότι η σύνταξή τους θα εγκριθεί και θα καταβληθεί, μετά από 18 μήνες.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί
1. Ποιος είναι ο ακριβής συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ;
2. Ποιο είναι το συνολικό οφειλόμενο πόσο προς τους ασφαλισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των εφάπαξ;
3. Από αυτό το ποσό ποιο τμήμα του επιβαρύνει τα ταμεία και ποιο θα έπρεπε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;
Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός για την κατάθεση εγγράφων σχετικά με:
1. Τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων κατά ασφαλιστικό φορέα και το διαχωρισμό τους σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
2. Το συγκεντρωτικό πίνακα των εκκρεμών συντάξεων από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, αλλά το διαχωρισμό τους μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
3. Τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ.
4. Το διαχωρισμό κατ’ έτος των εκκρεμών αιτημάτων με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της εκάστοτε αίτησης.
5. Τη μελέτη βιωσιμότητας του ΤΣΑΥ, η οποία εκπονήθηκε, μετά από αίτημα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Tο χρέος δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρώνεται η κυβέρνηση”

Την άποψη ότι το χρέος είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, αλλά δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρώνεται η κυβέρνηση, εξέφρασε στο σταθμό μας και την εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ» ο βουλευτής ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Πρόσθεσε ότι η οικονομία δεν τρέχει και ότι δεν λαμβάνονται αποφάσεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα[…]

Περισσότερα »

Θ. Φορτσάκης: Αν κόβαμε ρεύμα και wifi η κατάληψη θα έληγε

«Αν κόβαμε το νερό, το ρεύμα και το wifi, σε μία ή δύο ημέρες, οι καταληψίες θα έβγαιναν από το κτίριο του ΕΚΠΑ» ανέφερε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης σχετικά με την κατάληψη της Πρυτανείας. Μιλώντας στον Βημα 99,5 ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *