ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση νόμου για επαναφορά της 13ης σύνταξης

Πρόταση νόμου για την επαναφορά της 13ης σύνταξης μέχρι το ποσό των 700 ευρώ κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλ. Τσίπρα. Η πρόταση νόμου έχει μόνο ένα άρθρο κι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όπως και των φορέων και τομέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, καθώς και του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων» χαρακτηρίζει την πρόταση νόμου η αιτιολογική της έκθεση, όπου επισημαίνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία το συνολικό κόστος του μέτρου είναι λίγο πάνω από 543 εκατ. ευρώ, καθώς αφορά 1.162.920 συνταξιούχους.

Αιτιολογώντας την πρότασή της για σταδιακή επαναφορά των «δώρων» Χριστουγέννων και Πάσχα κι επιδομάτων άδειας, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι σημερινοί συνταξιούχοι είχαν υποχρεωθεί να καταβάλλουν, σ’ ολόκληρη τη διάρκεια την ενεργού εργασιακής τους ζωής, το σύνολο των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών», συμπεριλαμβανομένων και των ποσών για αυτά τα επιδόματα.

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι τα ποσά αυτό «έχουν, ήδη, προπληρωθεί από ασφαλισμένους και εργοδότες και έχουν προεισπραχθεί από τα ασφαλιστικά Ταμεία, σταδιακά, με τις καταβολές των ως άνω ασφαλιστικών εισφορών» κι υπογραμμίζει ότι «η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης να καταργήσει με το Ν. 4093/2012 το δικαίωμα των συνταξιούχων να εισπράττουν τα επιδόματα εορτών (δώρα) Χριστουγέννων και Πάσχα, συνιστά μονομερή ενέργεια του κράτους σε βάρος τους, που επιφέρει ανεπίτρεπτη βλάβη στα συναφή δικαιώματά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλ. Τσίπρας: Μεταρρυθμίσεις θέλουμε και κάνουμε

Σε ρήξη με χρόνιες παθογένεις της Ελλάδας στοχεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα.[…]

Περισσότερα »

Χρ. Σπίρτζης: Αλλαγή του αναπτυξιακού σχεδιασμού στα δημόσια έργα

Την αλλαγή του, ανακοίνωσε από τον Βόλο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής «ο αναπτυξιακός σχεδιασμός στην Ελλάδα τίθεται σε νέα βάση και δεν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *