Σχέδια ζωής έξι δεκαετιών του Δημοσθενη Κοκκινίδη

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

31ΓΣτην έκθεση “Σχέδια και μνήμες” με σχέδια του Δημοσθένη Κοκκινίδη που αναφέρονται στην θάλασσα, στον έρωτα, στην φύση αλλά και σε προσωπικά του βιώματα με κυρίαρχο το έντονο χρώμα, δεν υπάρχει καμιά πρόσφατη “πινελιά” του γνωστού δημιουργού, αφού όπως ο ίδιος έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό, έχει αφήσει τα πινέλα του στην άκρη προτιμώντας να δείχνει στον κόσμο που σέβεται την δουλειά του το παρελθόν. Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζει, δεν θέλει με τα έργα του να επαναλαμβάνεται σε σημείο κορεσμού η πλήξης!

Ετσι, στην συγκεκριμένη έκθεση, μπορούμε να δούμε σχέδια του των τελευταίων έξι δεκαετιών  χωρισμένα σε θεματικές ενότητες.

Τα πρώτα του βήματα στην ζωγραφική τα συναντάμε με τίτλο  Νεανικά -Σπουδαστικά (1947- 1958) στη συνέχεια γνωρίζουμε την ενότητα “Συνοικίες-Προσφυγικά” 1958-1964) όπου γίνεται αναφορά στους πρόσφυγες του 1922. Ανάμεσα στις ενότητες που ακολουθούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εργα που είναι εμπνευσμένα από τον πόλεμο του Βιετνάμ (1963-1967) αλλά και από την εποχή της δικτατορίας.(1967-1974). Εντυπωσιακές είναι επίσης και οι ενότητες: “Οδύσσεια”, “Θάλασσες”,(1981-1999) “Η Πέπη κι εγω”(1993-1910).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο  Δημοσθένης Κοκκινίδης, ξεκίνησε να ζωγραφίζει από 10 χρονών όταν πήγαινε ακόμα στο Δημοτικό. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο μαθητεύει κοντά στον Γιάννη Μόραλη και κάπως έτσι αρχίζει σταδιακά να ζωγραφίζει επαγγελματικά, αρκετά μάλιστα έργα του από εκείνη την περίοδο υπάρχουν στην σημερινή έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ

Επιμέλεια: Κατερίνα Παπαγεωργίου… Για τα επόμενα τρία χρόνια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ ορίστηκε η γνωστή σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου, κόρη του αξέχαστου σκηνοθέτη

Περισσότερα »

Διάσημοι ξένοι ηθοποιοί… στο ελληνικό σινεμά!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Αρκετές είναι οι νέες ελληνικές ταινίες που πρόκειται να δούμε μέσα στους επόμενους μήνες. Σε δυο από αυτές, οι πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο έλληνες, αλλά και σταρ από τον παγκόσμιο κινηματογράφο όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου ΤζειΚει Σίμονς και ο γάλλος ηθοποιός Φρανσουά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *