Σχέδιο της Ε.Ε. για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Τρίτη στο Στρασβούργο δέσμη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών τη στιγμή που το σκάνδαλο των Panama Papers εντείνει την πίεση προς τις μεγάλες χώρες να πάρουν μέτρα.

Η παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του σχεδίου το οποίο εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τζόναθαν Χιλ ήταν προγραμματισμένη προ πολλού και πραγματοποιείται έπειτα από δημόσια διαβούλευση και εκτίμηση αποτελεσμάτων.

Συμπίπτει όμως με το σοκ που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Panama Papers για την φοροδιαφυγή σε μεγάλη και παγκόσμια κλίμακα.

«Είμαι οργισμένος με ό,τι αποκαλύφθηκε…η απάτη, η φοροδιαφυγή και η επιθετική φορολογική βελτιστοποίηση αποτελούν μάστιγα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα μία νέα οδηγία η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση – χώρα προς χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- των λογιστικών και φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών εταιρειών, δηλαδή τα στοιχεία του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, καθώς και της φορολογικής τους βάσης και των φόρων που έχουν καταβληθεί στα διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης.

«Από τη στιγμή που διαθέτουν θυγατρική στην ΕΕ και έχουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, οι εταιρείες, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους- ευρωπαϊκή, αλλά επίσης αμερικανική, αυστραλιανή, κινεζική… – θα έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά», εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί στην εφημερίδα Le Parisien.

«Για όσες δεν έχουν θυγατρικές στην ΕΕ, θα ζητούμε τις ίδιες πληροφορίες για τις συνολικές τους δραστηριότητές του ανά τον κόσμο απαιτώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους στις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων», διευκρίνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες του γ.γ Δημοσίων Εσόδων για όσους άνεργους φορολογήθηκαν κατά λάθος

Οδηγίες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με ορισμένους άνεργους φορολογούμενους, οι οποίοι για τεχνικούς λόγους- μη ενημέρωση του συστήματος για την ιδιότητά τους- φορολογήθηκαν με βάση τεκμήρια και την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δίνει προς όλες τις εφορίες ο γγ Δημοσίων Εσόδων. Το πρόβλημα αφορά στο γεγονός[…]

Περισσότερα »

Νέες αρμοδιότητες σε εφορίες – γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων

  Σε κωδικοποίηση των αρμοδιοτήτων που θα μπορούν να ασκούνται όχι μόνο στα τμήματα των ΔΟΥ αλλά και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων που λειτουργούν εκτός του φυσικού χώρου των εφοριών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Ενδεικτικά, οι αρμοδιότητες που αφορούν στην φορολογία[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *