Τα έξι κόλπα των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης βενζίνης, πετρελαίου και ναυτιλιακών καυσίμων

Η κατάσταση με τη διακίνηση λαθραίων καυσίμων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο οι επιτήδειοι συνεχώς βρίσκουν νέους τρόπους προκειμένου να εκμεταλλεύονται την απουσία ουσιαστικών ελέγχων και να κερδοσκοπούν σε βάρος του κράτους και των φορολογουμένων.

Το Εθνος αναφέρει τους έξι τρόπους λαθραίας διάθεσης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, θέρμανσης και ναυτιλιακών καυσίμων:
Ντίζελ κίνησης αντί για πετρέλαιο θέρμανσης

Είναι ένα νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να αγοράζουν μείον 23% αφού ο ΦΠΑ εκπίπτει. επίσης τη δαπάνη για την αγορά την περνούν και στα έξοδα της επιχείρησης, με διπλό όφελος.

Πετρέλαιο θέρμανσης αντί για ντίζελ κίνησης

Όταν ο ΕΦΚ του πρώτου καυσίμου ήταν χαμηλότερος από αυτόν του δευτέρου επιχειρήσεις και αγρότες και άλλοι λαθρέμποροι χρησιμοποιούσαν το πετρέλαιο θέρμανσης για την κίνηση των ΙΧ τους ή τη λειτουργία των μηχανημάτων τους.

Χρήση ναυτιλιακού καυσίμου

Το πετρέλαιο για τη ναυτιλία είναι αφορολόγητο. Η τιμή του είναι περίπου στη μισή από αυτή του ντίζελ κίνησης. Ετσι αντί να εφοδιάσουν τα πλοία στέλνουν το καύσιμο στη στεριά.

Εικονικές εξαγωγές

Οι επιτήδειοι φορτώνουν βυτιοφόρα ή δεξαμενόπλοια με προορισμό το εξωτερικό και στη συνέχεια φροντίζουν να σφραγίζονται τα παραστατικά στα τελωνεία εξαγωγής/εισαγωγής χωρίς το καύσιμο να φεύγει ποτέ έξω από τη χώρα. Στη συνέχεια τα διαθέτουν αφορολόγητα και κερδίζουν τους φόρους.

Νοθεία της βενζίνης

Νοθεύουν τη βενζίνη με χημικά προϊόντα όπως μεθανόλη, τολουόλη και διαλύτες.

«Πειραγμένες» αντλίες

Βενζινοπώλες «πείραζαν» το λογισμικό της αντλίας κλέβοντας τον πελάτη κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού ΙΧ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν για ποσότητες που δεν μπήκαν ποτέ στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ε. Σταυρός: 3 συμβάσεις με εταιρεία της Αλ. Μπακογιάννη

Τρεις συμβάσεις 672.267 ευρώ είχε συνάψει, επί ηγεσίας Ανδρέα Μαρτίνη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με την εταιρεία «AIA RELATE Α.Ε.» της Αλεξίας Μπακογιάννη -που απασχολεί περίπου 10 εργαζομένους- για τον σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, η εταιρείας της Αλεξίας Μπακογιάννη AIA[…]

Περισσότερα »

Φορολογική δήλωση: Ποιοι θα πληρώσουν φέτος λιγότερα

Παράταση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου δείχνει η «αποχή» από τις φορολογικές δηλώσεις. Λιγότεροι από ένας στους τρεις έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ποιες κατηγορίες φορολογούμενων δικαιούνται να χαμογελούν για τη «λυπητερή». Φουλ για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων υποδεικνύει ο ρυθμός προσέλευσης των φορολογουμένων στο ετήσιο ραντεβού. Έως[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *