Τα «καυτά» θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

«Αναμείνατε …στο ακουστικό σας» για το φορολογικό και τα δημοσιονομικά, έχουν διαμηνύσει οι δανειστές στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές μοιραία να στρέφουν το βλέμμα τους σε άλλα «καυτά μέτωπα» όπως εκείνο των «κόκκινων δανείων».

Τις απαντήσεις των επικεφαλής της αποστολής του κουαρτέτου των θεσμών στην ελληνική πρόταση για το νέο φορολογικό «πακέτο» περιμένουν στην Κυβέρνηση: Το τι θα αποδεχτεί η πλευρά των πιστωτών στο πεδίο της φορολογίας και τι θα συμφωνηθεί και στο ασφαλιστικό, θα καθορίσει εν πολλοίς τον όγκο των μέτρων που θα υιοθετηθούν για την επόμενη τριετία. Η απάντηση αυτή αναμένεται να έρθει από .. αύριο και εκ των πραγμάτων οι δύο πλευρές στρέφονται σε άλλα «καυτά» πεδία: Στα «κόκκινα δάνεια» Αθήνα και δανειστές θα πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την πλήρη εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση σε funds όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων έχουν προταθεί συγκεκριμένα όρια μέχρι τα οποία θα «προστατεύονται» και συγκεκριμένα για τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων το «πλαφόν» διαμορφώνεται στα 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών στα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια έχουν τεθεί ως όριο τα 20.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να αντιδρούν στις προτάσεις της Αθήνας.

Πέρα από τα «κόκκινα δάνεια» τα σημερινά «ραντεβού» κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται σε συζητήσεις για διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, της Δικαιοσύνης, ενώ «κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται και η συζήτηση για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» -πέραν των νέων μέτρων λιτότητας- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στα «χαρτιά», η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που συζητείται το μεσημέρι, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.
Από το πρωί πάντως, ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά Ενέργειας.

Η κυβέρνηση «ποντάρει πολλά» για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, στα σχέδια καταπολέμησης της διαφθοράς που θα συζητηθούν στη συνέχεια της ημέρας, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ως τώρα δεχτεί να αναγνωρίσουν στους υπολογισμούς τους κάποιο συγκεκριμένο ποσό ετήσιας εξοικονόμησης εσόδων.

Ακόμα και αν τελικώς αποδεχτούν ως εφικτό να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φέτος ή τα επόμενα χρόνια (πχ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου), τα ποσά αυτά μόνον για να καλύψουν «τρύπες» αρκούν και, πάντως, κανείς δεν συζητά στα σοβαρά τις προβλέψεις για έσοδα 2-5 δισεκατομμυρίων που είχαν αρχικά τεθεί ως στόχος από την ελληνική πλευρά.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων, από το απόγευμα και μετά, θεωρούνται οι αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, με στόχο την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων αλλά και επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Αυτό το τελευταίο ζήτημα είναι το πιο «καυτό» μέτωπο που θα τεθεί επί τάπητος από το απόγευμα και έως το βράδυ, δεδομένου ότι οι ελλείψεις και οι διαφωνίες παραμένουν πολλές -όπως και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα που απομένει οι διαπραγματεύσεις; Πηγές που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έλεγαν «πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν» χωρίς να κάνουν όμως καμία πρόβλεψη για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας –που είναι όμως και το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, για να λυθεί το πρόβλημα με τα δάνεια, έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, μαζί με τα προβληματικά, ώστε οι τραπέζες να εισπράξουν περισσότερα ή και να εκδώσουν ομόλογα με «πακέτα» δανείων ως αντίκρισμα, όπως κάνουν και ιταλικές τράπεζες.
Matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

El Pais: “Η λύση μπορεί να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο”

«Grexit: Επεισόδιο ΧΧΙV» είναι ο τίτλος άρθρου της ισπανικής εφημερίδας El Pais, που υπογράφεται από τον Jose Carlos Diez και αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με το 2011, τονίζοντας πως το δημόσιο χρέος είναι πιο μεγάλο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ανεργία και τη φτώχεια.[…]

Περισσότερα »

ΔΝΤ: Μείωση του αφορολογήτου στα 1.800 ευρώ

Ωστόσο, ανώτατο παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις αναφέρει στο matrix24 ότι η πρόταση του ΔΝΤ έχει απορριφθεί, σημειώνοντας ότι το αφορολόγητο όριο δεν θα πέσει άλλο κάτω από τα 9.100 ευρώ. Ας δούμε πάντως τι προκύπτει από την πρόταση των δανειστών που παρουσιάστηκε στο οικονομικό επιτελείο. Όπως προκύπτει από την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *