Τα μέτρα μέχρι το 2016 παρουσιάζει ο Δραγασάκης στον Ντράγκι!

Νέα μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπανών 1-2 δισ. ευρώ, ( σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης) θα παρουσιάσει στον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που μεταβαίνει σήμερα στη Φραγκφούρτη για να πείσει τον κεντρικό τραπεζίτη να κρατήσει ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για στήριξη, ο κύριος Δραγασάκης θα μεταφέρει στον κύριο Ντράγκι το μήνυμα πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για αύξηση εισπράξεων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,092 δισ. για εφέτος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερα έσοδα 5,09 δισ από φόρους για το 2016, σε συνδυασμό με νέες περικοπές δαπανών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση προβλέπει και Plan B για επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. γα φέτος (5,8 δισ. συνολικά) για να καλύψει και την «τρύπα» που ανακάλυψε το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% (!) αντί για πλεόνασμα 1,5% που προβλέπει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το πακέτο Δραγασάκη θα περιλαμβάνει:

– έκτακτη εισφορά για τους 500 πιο πλούσιους (με βάση τις δηλώσεις τους) Έλληνες φορολογουμένους,

– αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και άνω.

– αύξηση κατά 30% στον φόρο πολυτελείας,

– τέλος διανυκτερεύσεων στα νησιά,

– απαγόρευση μετρητών και πληρωμές μόνο με πλαστικό χρήμα και για ποσά 70 ευρώ

– ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ από το 2016 και μετά.

Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την οικονομική ασφυξία που συνεπάγεται το ναυάγιο στις προσπάθειες για επίτευξη μίας “ενδιάμεσης συμφωνίας” μετά τη δίμηνη παράταση του Φεβρουαρίου. Πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων αναδεικνύεται ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες στον κ. Ντράγκι ενώ παράλληλα οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης θα εντείνου τις επαφές τους με ΔΝΤ και Κομισιόν.

Το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει στην Φρανκφούρτη σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αντί να συναντήσει για άλλη μια φορά τον κ.Ντράγκι ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς με τη στάση και τις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ενοχλήσει πολλαπλά την ΕΚΤ.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως θα προλάβαινε «να πεταχτεί» και αυτός στην Φρανκφούρτη, αφού πρώτα συναντήσει και αυτός στο Παρίσι σήμερα στις 9 το πρωί τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και αργότερα, στις Βρυξέλες στις 2.30 το μεσημέρι, τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, για να ρίξει “γέφυρες” ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος η υπεραξία για τους φορολογούμενους

Της Κωνσταντίνας Πετούση… Οδηγίες για τον προσδιορισμό του χρόνου κτήσης ακίνητης περιουσίας και το καθορισμό της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, παρέχει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. «Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί με τη νέα[…]

Περισσότερα »

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο σενάριο, πέρα από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου. «Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *