Τα «πεπραγμένα» Κ Μητσοτάκη στο «στόχαστρο» του Μαξίμου

Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ κάνει ήδη λόγο για μια νέα ηγεσία που προσδίδει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν έως και ακραία νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Προς επίρρωση παραπέμπουν στα πεπραγμένα του κ.Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τις χιλιάδες εφεδρείες και απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερη δημόσιο τομέα αλλά και στην ρητορική που ανέπτυξε και κατά την προεκλογική του καμπάνια για την διεκδίκηση του κομματικού αξιώματος.

Παράλληλα διαβλέπουν πως ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δεδομένου, όπως τονίζουν πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εξελέγη με τη στήριξη στελεχών της άκρα δεξιάς πτέρυγας του κόμματος- συγκαταλέγουν σε αυτή τόσο τις ψήφους και τη στήριξη από τον Αδώνιδα Γεωργάδη όσο εν τέλει και του Αντώνη Σαμαρά- θα είναι δέσμιος αυτής της σκληροπυρηνικής ομάδας της ΝΔ. Ως εκ τούτου κάνουν λόγο για μια νέα αξιωματική αντιπολίτευση που θα…θυμίζει την παλιά «σαμαρική» που ακολουθούσε τις επιταγές του νεοφιλευθερισμού αλλά και την ακραία συντηρητική οδό σε σειρά κοινωνικών ζητημάτων.

Εκτιμάται δε, πως δεν αποκλείεται ο κ.Μητσοτάκης να αποτελέσει έναν άριστο σύμμαχο των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τουλάχιστον ζητήματα της οικονομίας, πράγμα που θα ενθαρρύνει μια πιο σκληρή στάση μερίδας των δανειστών αφού εν γνώσει τους η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να βρει στηρίγματα στην αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει όμως και έναν άλλο πονοκέφαλο. Αν και επισήμως κάνει λόγο για μια νέα συντηρητική, νεοφιλεύθερη δεξιά δεν μπορεί να αποκλείσει πως ο κ.Μητοστάκης θα επιχειρήσει αυτο που αποτελεί και τη μόνη ίσως διέξοδο της παράταξης εάν θέλει να διεκδικήσει την εξουσία: μια ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Κάτι τέτοιο, βάζει…γκάζια στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει αφήσει, ελέω κυβερνητικών υποχρεώσεων, αρκετά πίσω το σχέδιο συγκρότησης της μεγάλης Κεντροαριστερά παράταξης με πραγματικούς και όχι ευκαιριακούς όρους. Με δεδομένο πως αμφότερα τα δύο κόμματα θα πρέπει να ψαρέψουν από την ίδια δεξαμενή, απαιτείται εγρήγορση και επειδή πολλές ένα πρόβλημα μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία για φυγή προς τα εμπρός, ίσως και ο ίδιος ο Τσίπρας να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ήδη άλλωστε έχει λάβει το μήνυα πως η εκλογή του Κ.Μητσοτάκη αποτελεί και ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πως «κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να έχουν μια εναλλακτική» στην περίπτωση που το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ, αποτύχει.

Newsroom, Kανάλι Ένα 90,4, Κ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Δ.: “Η 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα ενότητας των Ελλήνων”

“Η 17 Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων. Τιμούμε τους αγώνες της νέας γενιάς, τον αγνό και άδολο πατριωτισμό που διακρίνει τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας. Κρατούμε, ταυτόχρονα, τα πραγματικά διδάγματα που άφησε το Πολυτεχνείο”. Αυτό υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας,[…]

Περισσότερα »

Κατατέθηκε στη Βουλή το Ν/Σ της Συμφωνίας

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου της συμφωνίας με τους δανειστές με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως όλα δείχνουν στις 9.30 θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων παρά το αίτημα 12 μελών της προς την Ζωή Κωνσταντόπουλου να διεξαχθεί νωρίτερα.   Στην τελική συμφωνία ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία: * Ήπια προσαρμογή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *