Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τηλεφωνική επικοινωνία Στουρνάρα – Παπανδρέου

0 σχόλια ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τηλεφώνησε στον υπουργός Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης- Τρόικα. Ήδη αρκετοί σπεύδουν να προδικάσουν ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να επανέλθει στο προσκήνιο- κάποιοι «βλέπουν» ακόμη και τη δημιουργία νέου κόμματος. Αυτό όμως που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Παπανδρέου, αν και καμία πλευρά δεν θέλησε να αποκαλύψει το παραμικρό, είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…
Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για μια σειρά οικονομοτεχνικών λεπτομερειών που αφορούν τη συμφωνία ενώ φέρεται να είπε στον κ. Στουρνάρα ότι παρά τις φήμες που υπάρχουν ο ίδιος στηρίζει τις προσπάθειες της χώρας. Έσπευσε δε να τονίσει και βάρος που κλήθηκε ο ίδιος να σηκώσει κατά το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια διακυβέρνησης, παραβλέποντας μάλιστα το όποιο πολιτικό κόστος.
Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός, φαίνεται πως δεν… αποκάλυψε στον υπουργό Οικονομικών ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει στη βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά επιφυλάχθηκε για μια δημόσια τοποθέτηση μετά την μελέτη της συμφωνίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το ζήτημα της έκθεσης της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της Τρόικα , καθώς είναι γνωστή η θέση του πρώην πρωθυπουργού ότι το πόρισμα των ευρωβουλευτών θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο.
Και στο βάθος…τράπεζες
Καμία πηγή πάντως δεν θέλησε να επιβεβαιώσει εάν οι δύο άνδρες συζήτησαν για το πλέον «καυτό» θέμα του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν διαρροές ότι ο κ. Παπανδρέου αντιδρά στο νομοσχέδιο που προβλέπει κοινές και όχι προνομιούχες μετοχές. Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο καταψήφισης από πλευράς του ιδίου αλλά και άλλων βουλευτών που χαρακτηρίζουν ως «παπανδρεϊκούς».
Το ΠΑΣΟΚ πάντως φαίνεται να επιμένει ότι το νομοσχέδιο δεν θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πακέτο με τη συμφωνία με τη Τρόικα αν και ακόμη και μετά την συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το ποια κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης θα επιλέξει η κυβέρνηση. Σημειώνεται πάντως πως εξαιτίας της… απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν απαιτείται πλειοψηφία 151 αλλά 146 και ήδη ΠΑΣΟΚ- ΝΔ διαθέτουν 153 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο μάλιστα προέδρου του κόμματος, έχει καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό. Όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα καταγγέλλει μεθοδεύσεις συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων και επιχειρηματιών και υποστηρίζει ότι με τις διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση θα ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο.
 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.