Τι θα αλλάξει στις φορολογικές δηλώσεις

Στα τέλη του μήνα θα ανοίξει τελικά το ηλεκτρονικό σύστημα taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε εκκρεμότητες που θα μπορούσε να έχει επιλύσει εδώ και μήνες είναι οι βασικοί λόγοι που το σύστημα παραμένει κλειστό. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων θα ξεκινήσει το αργότερο στις 21 Μαρτίου από τα γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων δηλώνουν ότι αυτό πιθανότατα θα συμβεί στα τέλη του μήνα.
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις που θα επιλύουν σημαντικά προβλήματα και σχετίζονται:
1. Με τους αυτοαπασχολούμενους. Η διάταξη που θα κατατεθεί θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τους περιστασιακά απασχολούμενους και τους ανέργους, προκειμένου να μη φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια. Εφόσον δεν κατατεθεί η διάταξη, οι φορολογούμενοι αυτοί θα φορολογηθούν επί τεκμαρτών εισοδημάτων με τον συντελεστή φορολόγησης του επιχειρηματικού εισοδήματος, δηλαδή με 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου, η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%.
2. Με την απενεργοποίηση του κωδικού 049 που αφορά τις αποδείξεις του 2015. Και αυτό διότι με βάση τη νομοθεσία δεν υπάρχει υποχρέωση διακράτησης των αποδείξεων του 2015.
3. Με τη δημιουργία ειδικού κωδικού για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (είτε πρόκειται για ετερόφυλους είτε για ομόφυλους) θα τυγχάνουν των απαλλαγών που έχουν σήμερα οι έγγαμοι φορολογούμενοι. Δηλαδή θα μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση.
4. Με τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, ανάλογα με τον μήνα που υποβάλλεται η δήλωση, θα υπολογίζονται και οι δόσεις. Για παράδειγμα, εάν υποβληθεί η δήλωση εντός του Μαρτίου, η πρώτη δόση δύναται να πληρωθεί στα τέλη Απριλίου και η τελευταία τον Οκτώβριο. Δηλαδή 7 μηνιαίες δόσεις. Εάν η πρώτη δόση καταβληθεί τον Μάιο,6 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί το αργότερο στα τέλη Μαΐου.
5. Εκτός από τις διατάξεις που πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή, η ΓΓΔΕ θα πρέπει να εκδώσει την απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο των βασικών εντύπων της φορολογικής δήλωσης (Ε1, Ε2 και Ε3).
Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανείσπρακτα ενοίκια έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί (στον πίνακα 4 Δ2 στην παράγραφο 11). Τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μη φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος (εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η E.E. απορρίπτει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το ’15 (;)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, ξεκινώντας μία διαμάχη που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα δοκιμασία των αυξημένων αρμοδιοτήτων (δημοσιονομικής επιτήρησης) που έχουν δοθεί στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε[…]

Περισσότερα »

Εφορία: Στο σφυρί 34 ακίνητα μεγαλοοφειλετών

Σε πλειστηριασμό βγάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 34 ακίνητα οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300.000 ευρώ. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται επαγγελματικοί χώροι, αγροτεμάχια και κατοικίες. Μεταξύ των οφειλετών εμφανίζονται και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακίνητα της εταιρείας «Καρούζος 4 ΚΑΠΠΑ ΑΕΒΕ» καθώς και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *