Το ΚΘΒΕ στο Εργαστήριο Υποκριτικής του Viktor Bodó

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετείχε στο Εργαστήριο Υποκριτικής που διηύθυνε ο Ούγγρος σκηνοθέτης Viktor Bodó, στο Πόρτο της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της Αποκεντρωμένης Ακαδημίας της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2014 σε συνεργασία με το θέατρο São João, μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, με τη συμμετοχή 16 νέων καλλιτεχνών, προερχόμενων από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία, την Αυστρία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Ρουμανία. Στο Εργαστήριο πήραν μέρος έντεκα ηθοποιοί, ένας δραματολόγος, ένας θεατρικός συγγραφέας, ένας χορογράφος και ένας σκηνοθέτης.

Έξι θέατρα – μέλη της Ένωσης συμμετείχαν στο Εργαστήριο, εκπροσωπούμενα από καλλιτέχνες του θεάτρου: Το Θέατρο του Κλουζ (Ουγγαρία) με τον Ρουμάνο ηθοποιό Andras Buzasi, το Schauspielhaus του Γκρατς (Αυστρία) με τον ηθοποιό Thomas Frank, το Teatro di Roma με την Ιταλίδα θεατρική συγγραφέα Paola Ponti, το Εθνικό Θέατρο της Πράγας (Τσεχία) με τον δραματολόγο Jan Tošovský, το Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο (Yugoslav Drama Theatre) του Βελιγραδίου (Σερβία) με τον σκηνοθέτη Igor Vuk Torbica και, βέβαια, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την ηθοποιό Αίγλη Κατσίκη, μέλος επίσης της ομάδας ηθοποιών της ΕΘΕ, ISO Group.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργική μέθοδο του Viktor Bodó και να ακολουθήσουν μια σειρά ασκήσεων που ο ίδιος έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Οι ασκήσεις αυτές, βασισμένες σε διαφορετικές τεχνικές, “υλικά δουλειάς” αλλά και σε διαφορετικά μεταξύ τους καλλιτεχνικά και αισθητικά πεδία, εστιάζουν στα στοιχεία του ρυθμού, της κίνησης, της συγκέντρωσης, της ομαδικής συνείδησης αλλά και της δυναμικής της ομάδας, αποτελώντας έτσι μια στέρεη βάση για κοινή καλλιτεχνική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν επίσης, στη δημιουργία φανταστικών χαρακτήρων αλλά και χώρων, τους οποίους κλήθηκαν να αναπτύξουν περαιτέρω, ορίζοντας τη βασική μορφή και λειτουργία τους.

Ο Viktor Bodó

Γεννήθηκε το 1978 στη Βουδαπέστη. Ένας από τους σημαντικότερους Ούγγρους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ο Viktor Bodó συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης. Η διεθνής του αναγνώριση κατακτήθηκε χάρη στις γεμάτες ζωντάνια αλλά και οπτικές εκπλήξεις παραστάσεις του, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα ευρηματικό μείγμα παραλόγου και μαύρου χιούμορ. Σήμερα εργάζεται κυρίως στον γερμανόφωνο θεατρικό χώρο. Μεταξύ άλλων έχει κερδίσει το Βραβείο Νεστρόι στην Αυστρία ως ο καλύτερος σκηνοθέτης, το 2009, ενώ προσκλήθηκε στο Berliner Theatertreffen (Θεατρική Συνάντηση στο Βερολίνο) το 2010, με την παράσταση του έργου «Την ώρα που δεν γνωρίζαμε τίποτα ο ένας για τον άλλο» του Πέτερ Χάντκε. Για την ίδια παράσταση του απονεμήθηκε το βραβείο «Χρυσή Μάσκα» (Golden Mask) στη Μόσχα για την καλύτερη ξένη παράσταση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιαν Φαμπρ: “Είμαι ένα λάθος” και “Νυχτολόγιο 1978-1984”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Ο γνωστός βέλγος σκηνοθέτης Γιαν Φάμπρ που για ελάχιστο χρόνο είχε στο παρελθόν αναλάβει το Φεστιβάλ Αθηνών, ήρθε αυτές τις μέρες στην Αθήνα χωρίς τυμπανοκρουσίες και ηχηρές τηλεοπτικές συνεντεύξεις για να παρουσιάσει στην Ταινιοθήκη, δυο βιβλία του, μάλιστα αρνήθηκε να πάρει το μικρόφωνο και να μιλήσει[…]

Περισσότερα »

To έργο οι «Δύο θάνατοι» του Γ. Χαρμπάτση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πειραιά για ταινίες Μικρού Μήκους την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου  (18:00 – 21:00) θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Δύο θάνατοι» του Γιάννη Χαρμπάτση σε σενάριο της Μαργαρίτας Αλεξανδράκη. Το έργο… Χριστούγεννα. Η Γεωργία αποφασίζει να πραγματοποιήσει ένα όνειρο ζωής. Η ζωή όμως έχει για εκείνη άλλα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *