“Το προσφυγικό έχει αναβαθμιστεί σε μείζον θέμα του ΟΗΕ”

«Το προσφυγικό έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ευρώπης και έχει γίνει παγκόσμιο. Έχει αναβαθμιστεί σε μείζον θέμα του ΟΗΕ», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος μετανάστευσης.

«Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε αλλά Ευρώπη είναι και η κοινωνία των πολιτών και τα κράτη μέλη. Η Ευρώπη έκανε ό,τι μπορούσε, μιλώ για τους θεσμούς της Ευρώπης, αλλά υπάρχει έλλειμμα βούλησης αρκετών κρατών μελών να συμμορφωθούν σε μια πολιτική που είναι υποχρεωτική. Αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της μετεγκατάστασης.
Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει επιταχύνει τους ρυθμούς όλων εκείνων των δεσμεύσεων που ανέλαβε, αλλά και η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει και ένα μέρος των δικών της ευθυνών σε ό,τι αφορά την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, για καμιά χώρα. Δεν προβλέπεται εκδίωξη χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.
Εκείνο που απαιτείται είναι να συμμορφώνονται όλες οι χώρες μέλη της Σένγκεν στο συνοριακό κώδικα. Εκείνο που έγινε τους προηγούμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είναι μια μη ανακοινωθείσα επίσκεψη ειδικών της Σένγκεν στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες και παρατηρήθηκαν πολλές ελλείψεις», ανέφερε ο επίτροπος μετανάστευσης.

«Αυτός ο πανικός και η κινδυνολογία που εκδηλώνονται στην Ελλάδα είναι κάτι που πραγματικά με προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βγει από τη Σένγκεν, έχει μια σειρά από υποχρεώσεις. Έχει την αμέριστη βοήθεια από την ΕΕ και οικονομική και τεχνική και σε επίπεδο γνώσεων και σε στελεχιακό δυναμικό, άρα όλα βαίνουν καλώς το τελευταίο διάστημα».

«Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η ζώνη της Σένγκεν και έχει τα μέσα και τα εργαλεία και είναι στη διάθεση των κρατών. Δεν έχουμε χερσαία Σένγκεν σύνορα- και αναφέρομαι στην Ελλάδα με άλλες χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν».

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή και για το αν αποτελέσει παράθυρο για την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Έχουν γνώση οι φύλακες όσον αφορά τη διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ».

«Το ΝΑΤΟ στέλνει βοήθεια προς τη φρόντεξ για να ανακοπούν οι ροές, να καταπολεμηθούν οι διακινητές, να μην πνίγονται άνθρωποι και σταδιακά να επανέλθει η κανονικότητα στα σύνορα και να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό στη βάση των κανόνων διεθνούς δικαίου. Το ΝΑΤΟ δεν έρχεται να απειλήσει αλλά να λύσει τα προβλήματα. Έρχεται υποβοηθητικά σε μια ευρωπαϊκή επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγοντας:

«Το Δουβλινο όπως έχει σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, έχει καταπέσει. Όσο υπάρχει η συνθήκη την κρατάμε ζωντανή μέχρι να αναθεωρηθεί. Αυτή η αναθεώρηση ξεκινά τον επόμενο μήνα. Το νέο Δουβλίνο θα συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη. Να μην μένουν ή να μην επιστρέφουν στη χώρα εισόδου οι πρόσφυγες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αχτσιόγλου: Θα προστατέψουμε τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας

Υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, παραδέχεται η πρώην υπουργός. Είμαστε σε εγρήγορση για να υπερασπιστούμε όσα θετικά κάναμε, τονίζει. «Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη» στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ σημειώνει[…]

Περισσότερα »

Στην Εξεταστική οι Καναλάρχες !

Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών προς ΜΜΕ και κόμματα θα καλέσει για κατάθεση τους εκδότες και τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Τι κατέθεσε ο CEO της Τράπεζας Αττικής Α. Αντωνόπουλος. Εκδότες και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καλεί η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα προβληματικά δάνεια των[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *