Το χρέος θα κρίνει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας

Η ρύθμιση για το χρέος θα κρίνει εάν η συμφωνία θα είναι βιώσιμη, τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, έως τον Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το χρέος, θα έχουμε μία ατελή συμφωνία. «Μας ενδιαφέρει το χρέος να γίνει βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, ανεξάρτητα των μέσων» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

«Με την πρώτη δόση, η οποία θα υπερβεί τα 25 – 27 δισ. ευρώ, μας ενδιαφέρει όχι απλά να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και να πληρώσουμε μέρος των χρημάτων που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες» σημείωσε εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλό μνημόνο», καθιστώντας ωστόσο, σαφές ότι οι κίνδυνοι δίχως συμφωνία θα ήταν μεγάλοι.
«Ο κίνδυνος του Grexit απομακρύνεται» συνέχισε, σπεύδοντας να διαμηνύσει ότι δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στην Ευρώπη.

Σχετικά με τις τράπεζες, ανέφερε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τραπεζικής εμπιστοσύνης.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να έρθει νέο κύμα συγχωνεύσεων, καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο.

Παράλληλα, εξήρε την ανάγκη ενίσχυσης της Attica Bank, τονίζοντας τον ρόλο της εν λόγω τράπεζας, η οποία βρίσκεται εκτός της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Επιδίωξή μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με ταυτόχρονη ρύθμιση των κόκκινων δανείων» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι επιδιώκουμε κοινωνική εκτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, για τους αγρότες και τα νησιά, όπου πλήττονται περισσότερο.

«Η συμφωνία, παρά τα αρνητικά της, μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα για πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη και την υπέρβαση της λιτότητας» εξήγησε εν συνεχεία.

Όσον αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων θα βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν μας υποχρεώνει να ιδιωτικοποιήσουμε, αλλά αντίθετα, να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία.

«Το κρατικό κομμάτι του ΟΤΕ δεν πρόκειται να πουληθεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «και οι 9 ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα πραγματοποιηθούν, αλλά με διαφορετικούς όρους».
Επανερχόμενος στη συμφωνία, κατέστησε σαφές ότι «δεν μας συμφέρει να ανατραπεί η συμφωνία, καθώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για όλους».

Ο κ. Δραγασάκης τέλος, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία παρουσιάζει αντίφαση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. των αδειών

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση[…]

Περισσότερα »

Παππάς: Αρκετά μας «έσωσαν» ο Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, δεν θέλουμε άλλο

Και επαναφέρει την πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση της αποπληρωμής χρεών με την ανάπτυξη: «προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, και το χρέος δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο την ανάπτυξη», εξηγεί ο Ν. Παππάς Κατά συνέπεια, «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο από τα πολλά για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *