Το 3% των φορολογούμενων πληρώνει το 42% των φόρων

Η αδυναμία της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα  να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες φαίνεται από τα αποτελέσματα των φορολογικών δηλώσεων  καθώς και από τις προθέσεις της σχετικά με τους νέους συντελεστές φορολόγησης.

Είναι εντυπωσιακό ότι το 50% σχεδόν των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ. Προφανώς στα 3,9 εκατ. φορολογούμενων που δηλώνουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ εντάσσονται και φοροφυγάδες καθώς συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας. Το αντίδοτο της κυβέρνησης ωστόσο είναι εντελώς λανθασμένο για να αναστρέψει την κατάσταση αυτή. Επιχειρεί να φορολογήσει περαιτέρω αυτούς τους λίγους που μπορούν και πληρώνουν τους φόρους.

Συγκεκριμένα το 3% των φορολογούμενων το οποίο ήδη πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή 267.480 φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους . Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται κυρίως στα εισοδήματα αυτών των εισοδηματικών κλιμακίων.

Μάλιστα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η φορολογία για τους 267.480 φορολογούμενους προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα η συνεισφορά των οποίων είναι ήδη πολύ χαμηλή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για τους ανωτέρω φορολογούμενους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης προσεγγίζει το 60% και περαιτέρω μειώσεις για τους υπόλοιπους. Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου να εστιάσουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 1.176.043 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό δημόσιο ενώ 1.304.634 δήλωσαν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό των στοιχείων είναι ότι σχεδόν το 50% (3,98 εκατ.) των φορολογούμενων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, κάτι που αφενός δείχνει το μέγεθος της φτώχειας στην Ελλάδα αφετέρου καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τον φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία 8.516.953 φορολογούμενοι δήλωσαν το 2015 εισόδημα 73,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,079 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς και τα 24,648 δισ. ευρω από συντάξεις.
Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ανέρχονται στα 4,824 δισ ευρώ, των αγροτών στα 1,344 των αγροτών και στα 769,5 εκατ. ευρώ των ναυτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Απόβαση» εφοριακών στα τουριστικά νησιά: Μπήκαν τα πρώτα λουκέτα

Τα πρώτα 48ωρα «λουκέτα» έβαλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις σε νησιά. Η αρχή έγινε από τη Μύκονο όπου το πρώτο «κύμα» ελέγχων έδειξε ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής καλά κρατεί. «Λουκέτα» για 48 ώρες «μοίρασαν» οι ελεγκτές σε[…]

Περισσότερα »

Δύο άσσοι της κυβέρνησης στο παζάρι με τρόικα

Να «εξασφαλίσει» φορολογικές εξαγγελίες για τη ΔΕΘ επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση. Τα νέα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης και το «μαξιλάρι» από τα φορολογικά έσοδα. Με δυο μεγάλα ατού προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *