Το “Brexit” αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για την Ευρώπη

Του Βασίλη Κορκίδη*

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και το ενδεχόμενο ενός “Brexit”, αναμφισβήτητα, ανησυχεί την Ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, αφού αποτελεί «αχαρτογράφητα νερά» για όλη την Ευρώπη.

Ανησυχεί και εμάς τους Έλληνες επιχειρηματίες και κυρίως τις δραστηριότητες στον τουρισμό και το εμπόριο, γιατί θα κοστίζει πολύ ακριβότερα στους Βρετανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, το 0,3% των μετοχών στο Βρετανικό Χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα και βεβαίως, γιατί σημαντικός αριθμός των Ελλήνων επιχειρηματιών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός Ε.Ε., που θα χρειάζονται επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.

Όσο πιο κοντά πλησιάζαμε στο Δημοψήφισμα και στο πιθανό σενάριο του “Βrexit”, η στερλίνα κατρακυλούσε, μαζί με το ταμπλό του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, να βυθίζεται με συνεχείς συνεδριάσεις στο «κόκκινο», αφού οι επενδυτές εγκατέλειπαν το βρετανικό ρίσκο, στρεφόμενοι σε ασφαλείς αγορές. Mόλις το “Bremain” άρχισε να κερδίζει έδαφος, δύο 24ωρα, πριν τις 23/6, τα δεδομένα άλλαξαν και η βρετανική λίρα πέτυχε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο 8ετίας, γεγονός αρκετό, ώστε η πίεση στο Χρηματιστήριο να αποκλιμακωθεί.

Έντονος προβληματισμός επίσης επικρατεί και στο ισχυρό ελληνικό ναυτιλιακό “lobby” στο  “city” του Λονδίνου, όπου έχουν παραδοσιακά την έδρα τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και διαχειρίστριες εταιρείες ελληνόκτητων πλοίων, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο άμεσο ή μελλοντικό πρόβλημα.

Το χτύπημα που θα υποστεί συνολικά η οικονομία, το εμπόριο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, αλλά και οι διεθνείς σχέσεις της Ένωσης θα είναι σφοδρό. Αυτό όμως που μας τρομάζει περισσότερο είναι ο πολιτικός αντίκτυπος, ότι θα γίνουμε μάρτυρες στο «ξήλωμα του πουλόβερ». Ένα “Brexit” ίσως σημάνει την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ισχυροποίηση των ευρωσκεπτικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η αμφισβήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ένα αίσθημα κοινό στους Ευρωπαϊκούς λαούς, στόχος λοιπόν από τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών θα έπρεπε να είναι η ανατροπή αυτού του αισθήματος μέσα από κοινωνικές πολιτικές, ικανές να διασφαλίσουν την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη, μεταξύ των κρατών- μελών αλλά και να προκαλέσουν την ανάπτυξη με απασχόληση και δικαιώματα στη γηραιά ήπειρο. Δυστυχώς, το δημοψήφισμα βάφτηκε με το αίμα της άτυχης βουλευτού Τζο Koξ, στο θάνατο της οποίας, ίσως θα οφείλουν όλοι οι Βρετανοί την παραμονή τους στην Ε.Ε. για να μη ματώσει οικονομικά η Βρετανία.

Το “Brexit” είναι ένα λάθος δίλλημα και κακή επιλογή για τη Μ. Βρετανία και το “Bremain” είναι η μόνη επιλογή και το σωστό αποτέλεσμα για την Ευρώπη. Ελπίζω λοιπόν και εύχομαι στο βρετανικό δημοψήφισμα να μην επαληθευτούν οι αρνητικές δημοσκοπήσεις και οι στοιχηματικές προβλέψεις, αλλά να  επικρατήσει η νηφάλια «σκέψη» και η ιστορική ευθύνη των Βρετανών για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

 

*Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & της Ε.Σ.Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Β. Κορκίδης: 5.500 επιχειρήσεις βασίζονται στο διαδίκτυο

Του Βασίλη Κορκίδη… Καλούμαι να τοποθετηθώ επί ενός θέματος που αντιλαμβάνομαι ως εξέχουσας σημασίας για το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η ελληνική αγορά μετά από πέντε χρόνια δυσπραγίας και ύφεσης καλείται να αναζητήσει τρόπους ανάκαμψης και το κυριότερο να εκμεταλλευθεί τις αχτίδες αισιοδοξίας που[…]

Περισσότερα »

ΕΝΦΙΑ: Ένα είναι σίγουρο… Αυτός ο νόμος δεν σώζεται με τίποτε

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης… Είχα υποσχεθεί, στον εαυτό μου, να μην ασχοληθώ με τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., τα εκκαθαριστικά, τις δόσεις πληρωμής και όλα αυτά που από τις αρχές Αυγούστου αποτελούν τα πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και sites. Όχι ότι το θέμα δεν ενδιαφέρει όσους μας διαβάζουν, αλλά γιατί έχουν ειπωθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *