Τρόφιμα στην αγορά νοθευμένα και ακατάλληλα

Της Κωνσταντίνας Πετούση

Μακροσκελής και σοκαριστική είναι η λίστα των ακατάλληλων και επικίνδυνων τροφίμων, που καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή. Όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, σε διάφορα δείγματα που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 42% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα, βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

«Διαπιστώσαμε ότι σε όλα τα τρόφιμα όπως γαλακτομικά, αλλαντικά, λαχανικά, χυμούς, αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, υπήρχε πρόβλημα με επικίνδυνα κολοβακτηρίδια ή χημικές χρωστικές και οξειδωτικά» δήλωσε στο Κανάλι 1 ο πρόεδρος του Κέντρου, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας δε ότι οι ετικέτες στα προϊόντα σε πολλά σημεία πώλησης ήταν κατά 55% ανύπαρκτες, 30% ελλιπείς και 15% αλλοιωμένες.

Σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έρευνα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε ποσοστό 20% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 30% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Παράλληλα, διαπιστώθηκε νοθεία στη φέτα, η οποία παρότι είναι «λευκός τυρός» πωλείται σαν τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα.

Παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού

Στα αλλαντικά σε ποσοστό 65% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά, βρέθηκε υψηλότερη 100% του φυσιολογικού ορίου αλλά και σε επικίνδυνες και καρκινογόνες χρωστικές. Σε χυμούς και αναψυκτικά, παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες, πχ. η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 50% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 20% από το επιτρεπτό όριο. Επιπλέον, στα λαχανικά από εδαφολογικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη φορτίου φυτοφαρμάκων και νιτρικών στο καλλιεργούμενο έδαφος και στις ρίζες τους, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της ρύπανσης των υδάτων του Ασωπού με χρώμιο από βιομηχανικά απόβλητα. Στο ψωμί βρέθηκαν 6 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά στο 40% των δειγμάτων ενώ και στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 25% των δειγμάτων. Τέλος, στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης τους.

Έλλειψη υποδομής για συνεχή έλεγχο

«Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών καταγγέλλει την αδιαφορία και ασυδοσία του δικτύου παραγωγής και διακίνησης τροφίμων, την έλλειψη υποδομής για τον συνεχή έλεγχο στα διακινούμενα προϊόντα, την έλλειψη ευαισθησίας της Γ.Γ. του καταναλωτή για την προστασία του καταναλωτή, αλλά και την εγκληματική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τα αλλεπάλληλα προβλήματα σε όλους τους χώρους των αγορών, τώρα μάλιστα που υποβαθμίστηκε ο ρόλος του ΕΦΕΤ» τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ερωτηθείς, για τις συμβουλές του Κέντρου προς τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων είπε ότι «πρέπει να μελετούν πολύ προσεκτικά στις ετικέτες τις ημερομηνίες λήξεως και τη σύνθεση των προϊόντων, να καταγγέλλουν χωρίς φόβο κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες καθώς και στο ΠΑΚΟΕ, να αποφεύγουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, να αντισταθούν στον προβαλλόμενο υπερκαταναλωτισμό, να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων και να ασχολούνται οι ίδιοι προσωπικά με το φαγητό τους ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να υποκύπτουν στον πειρασμό του έτοιμου και τυποποιημένου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kαιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας με σποραδικές βροχές

Ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα βόρεια, με λίγες βροχές στα νότια. Οι άνεμοι σταδιακά εξασθενούν, ενώ μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:     Μακεδονία, Θράκη Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με[…]

Περισσότερα »

Εξάρθρωση δύο οργανώσεων που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες

Με «βιτρίνα» περίπτερα, καφετέριες και άλλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, δρούσαν και θησαύριζαν δύο οργανωμένες ομάδες διακίνησης αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία και τις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες εξαρθρώθηκαν μετά από πολύμηνες έρευνες και την άριστη συνεργασία της Δίωξης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *