Τσίπρας: Τώρα έχουμε οδικό χάρτη για το χρέος

Δεν θα χρειαστεί ο αυτόματος μηχανισμός, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχει ήδη σε όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Φεύγουμε από το φαύλο κύκλο τηρώντας τις δεσμεύσεις μας. Δεν πετάμε στα σύννεφα, ώρα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Επιτέλους έχουμε καλές ειδήσεις, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε μια πρώτη αποτίμηση των αποφάσεων του Eurogroup.

Στο Eurogroup, μετά από έξι χρόνια συνεδριάσεων που η Ελλάδα καθόταν στη θέση του κατηγορουμένου, επισφραγίστηκε η αλλαγή που έχει να κάνει και με τη διεθνή θέση της χώρας. Δεν είμαστε μόνοι και απομονωμένοι – έχουμε συμμάχους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Φεύγουμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του δανεισμού, υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε διαρκή μάχη με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, προσοχή και επιδεξιότητα, απονέμοντας τα εύσημα στην δουλειά της διαπραγματευτικής ομάδας.

Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις

Η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει τις προσπάθειές μας και δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ η κυβέρνηση τήρησε και τις δεσμεύσεις έναντι δανειστών και πολιτών. «Κάναμε ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία.», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παίρνουμε οδικό χάρτη για το χρέος

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης, σημαντικό τμήμα της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.
Παράλληλα, η Ελλάδα λαμβάνει συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την απομείωση δημόσιου χρέους. Στις 24 Μαϊου θα έχουν αποτυπωθεί συγκεκριμένα σαφή βήματα που θα οδηγήσουν σε σταδιακή ελάφρυνση, ενώ δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για άσκηση πολιτικής.

Χρειάζεται σχέδιο

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, υπογράμμισε ότι «δεν δικαιούμαστε να πετάμε στα σύννεφα. Η νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα για ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα, τόλμη και αποφασιστικότητα για να μπει η οικονομία σε τροχιά απογείωσης.»

Η διαπλοκή έπαιξε τα ρέστα της

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματικό, κάποιοι να προσπαθούν με ψεύδη και διαρκή καταστροφολογία, να δηλητηριάσουν το λαό. «Το εγχώριο κατεστημένο για άλλη μια φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Υπάρχει η ελπίδα της διαπλοκής η οποία εχθές πέθανε οριστικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν θα χρειαστεί ο αυτόματος μηχανισμός

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός διόρθωσης που συμφώνησε η Ελλάδα δεν είναι μέτρα ούτε μνημόνιο. Είναι ένας θεσμός που προβλέπεται ήδη τόσο από τον ελληνικό νόμο όσο και σε όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Αυτό που προσθέσαμε, σημείωσε, είναι πρόσθετες εγγυήσεις σε περίπτωση απόκλισης σε σχέση με τους στόχους.

«Μπορεί να είναι πλεονασμός, αλλά δεν είναι νέα μέτρα και πολύ περισσότερο, ένα νέο μνημόνιο.», τόνισε, προσθέτοντας ότι λογικά δεν θα χρειαστεί και δεν θα χρειαστεί, γιατί για πρώτη φορά έχουμε ένα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής και λογικών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα πιάσει και τους στόχους του 2016 – αφού υπερέβη τις προβλέψεις το 2015. Αρα, σημείωσε, αποκλείεται η χρήση του μηχανισμού ως την 1/5/2017 αλλά και για όλο το 2017. Το ίδιο θα συμβεί και το 2018, εκτίμησε, επικαλούμενος τις προβλέψεις για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωρα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα

Η οικονομία είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο – το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να το αφήσει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι ώρα να σχεδιάσουμε σωστά τις επόμενες κινήσεις, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προσέλκυση επενδύσεων «για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό το καθεστώς της επιτροπείας».
Κάλεσε τους υπουργούς να στρέψουν την προσοχή τους στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Ηλθε η ώρα να βάλουμε μπρος τα μεγάλα έργα, να πολεμήσουμε την ανεργία, να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία και να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμή σύγκρουση Αθήνας-Σόιμπλε: Πυρ Τζανακόπουλου μετά την προκλητική συνέντευξη του Γερμανού ΥΠ.ΟΙΚ.

Να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού “Epsilon”, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε αναφορικά με τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε, ότι[…]

Περισσότερα »

Εκτός ΚΟ της ΝΔ η Κατερίνα Παπακώστα με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη

Εκτός ΚΟ της ΝΔ έθεσε την Κατερίνα Παπακώστα, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής. Αφορμή στάθηκε η χθεσινή διαφοροποίηση της κ. Παπακώστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε «ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *