ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα

Έλλειμμα 1,721 δισ. ευρώ παρουσίασε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, έναντι ελλείμματος 7,932 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε επίπεδο πρωτογενών μεγεθών, το ταμειακό αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού (πλεόνασμα 2,422 δισ. ευρώ) παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27,033 δισ. ευρώ, από 24,761 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 28,768 δισ. ευρώ, από 33,887 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Η Ελλάδα θα δώσει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων”

Διορία μέχρι την Δευτέρα έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και να υποβάλει στο Eurogroupτη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Το χθεσινό EuroWorking Group έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ενώ διεφάνη προσπάθεια από την διοίκηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης να μπλοκαριστεί η επιστροφή του ενός κόμμα δύο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *