Φοβούνται οι επενδυτές το «διαζύγιο» με τρόικα

Ανατροπές φέρνουν στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης οι αγορές: Η «έκρηξη» των spread, αλλά και η «βουτιά» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αμέσως μετά τις «εξαγγελίες» της Αθήνας για έξοδο από το Μνημόνιο προκαλούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο.

Η τρόικα από την άλλη επιμένει σε σκληρή στάση λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την κατάσταση αποτυπώνει εκτενές ρεπορτάζ του αμερικανού δικτύου CNBC που μιλά για σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, το οποίο μάλιστα κάνει λόγο για «επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα».

Το δίκτυο σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι πολιτικοί φόβοι καταστρέφουν το μήνα του μέλιτος της Ελλάδας στις αγορές» σημειώνει ότι οι αγορές φοβούνται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους δεν θα εγκριθεί από τους δανειστές της χώρας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, παρότι απέχουν πολύ από τα ιλιγγιώδη υψηλά επίπεδα που ανάγκασαν την Ελλάδα να ζητήσει ένα πρόγραμμα διάσωσης το 2010, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων άγγιξαν την Τετάρτη το 6,284% – το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Αυγούστου. Οι αποδόσεις παρέμειναν υψηλά και την Πέμπτη, στο 6,123%.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα ελληνικά ομολόγα έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 44% τον τελευταίο ένα χρόνο, γεγονός που τα φέρνει στην πρώτη θέση επίδοσης μεταξύ όλων των τάξεων μετοχών και ομολόγων.

Επιπροσθέτως τα spreads του ελληνικού 5ετούς CDS (ασφάλιστρο κινδύνου έναντι χρεοκοπίας), συνεχίζουν να διευρύνονται, υποδηλώνοντας, αναφέρει το CNBC, μια επιδείνωση της αντίληψης σχετικά με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.

Την Τετάρτη η «ψαλίδα» άνοιξε κατά 15 μονάδες βάσης, ή 3,2%, τοποθετώντας τα ελληνικά CDS μεταξύ των κρατικών τίτλων με την πιο αδύναμη απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία της Markit που επικαλείται το CNBC.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πολιτικοί δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το Μάρτιο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές -κάτι που συμβαίνει τακτικά στην Ελλάδα, σημειώνει το CNBC- και να προκαλέσει την κατάρρευση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού.

«Υπάρχει η απανταχού παρούσα απειλή των πρόωρων εκλογών, με την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ακραίο αριστερό κόμμα, πιθανότητα θα εκλεγεί» αναφέρει στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής στην ADM Investor Services.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός για την βασική του θέση που λέει, δεν πιστεύουμε στη λιτότητα, δεν πιστεύουμε σε κανένα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε εμάς από την τρόικα και σίγουρα δεν πιστεύουμε σε κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο που έχει επιβληθεί».

Οι φόβοι των επενδυτών εντάθηκαν επίσης από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει «ψαλιδίσει» τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε επίπεδο κατώτερο του συμφωνηθέντος με την τρόικα.

Πηγή: matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αλλαγές στην τροπολογία για «κόκκινα» δάνεια

Η παράταση της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η τακτοποίηση των οφειλών προς το δημόσιο ως προαπαιτούμενο για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή, είναι μερικές από τις αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε[…]

Περισσότερα »

Handelsblatt : Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελάφρυνση χρέους που εξετάζει o ESM

Τα πέντε πιθανά πακέτα για ελαφρύνσεις που εξετάζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σε άρθρο με τίτλο «Η απρόβλεπτη Ελλάδα» η Handelsblatt αναφέρεται στα σενάρια που εκπόνησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) γύρω από το μελλοντικό ύψος του ελληνικού χρέους. Το έγγραφο, που προορίζεται «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» δόθηκε αρχές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *