Οδήγηση και στροφή… πατάμε φρένο ή γκάζι;

Όλοι γνωρίζουν ότι … δεν φρενάρουμε στις στροφές. Εν τούτοις – προσέξτε τους προπορευόμενους οδηγούς – σχεδόν όλοι μπαίνουν στις στροφές φρενάροντας, ενώ αφήνουν το φρένο μόνον όταν φτάσουν στο κέντρο της στροφής.Και όλοι πιστεύουν ότι είναι τέλειοι οδηγοί αφού ‘δεν φρενάρουν στις στροφές’. Είναι κρίμα που έχουν διανύσει όλη την τροχιά με τα φρένα πατημένα.

Με μία τέτοια οδήγηση, τα ελαστικά – και κυρίως τα μπροστινά – καταβάλλουν διπλή προσπάθεια: να διατηρήσουν την προδιαγεγραμμένη πορεία και – επιπλέον – να αντισταθούν στη δύναμη του συστήματος πέδησης. Πρόκειται για μια ισορροπία δυνάμεων που, αν χαθεί, κινδυνεύει ευστάθεια του οχήματος (και κατά συνέπεια το κράτημα).

Γι’ αυτό είναι ουσιαστικό να φρενάρετε νωρίτερα, να επιβραδύνετε έγκαιρα και – πάνω απ’ όλα – να φρενάρετε κατά το δυνατόν με τους τροχούς σε ευθεία θέση. Έτσι εκμεταλλεύεστε τη μέγιστη πρόσφυση που προσφέρει το ελαστικό πριν στρίψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rinspeed Budii: Οδηγείται μόνο του ή… και από τον οδηγό

Το Rinspeed Budii αν είστε παρατηρητικοί θα έχετε ήδη καταλάβει πως βασίζεται στο BMW i3 (βλέπε C Pillar – πίσω κολόνες). Πρόκειται για ένα ημιαυτόνομο αυτοκίνητο (οδηγείται μόνο του ή και από τον οδηγό), ενώ στην οροφή του υπάρχει ένα τηλεσκοπικό λέιζερ, το οποίο ο Rinspeed ονομάζει TrackView και μπορεί[…]

Περισσότερα »

Αυτοκίνητο: Προετοιμαστείτε κατάλληλα για το ταξίδι σας

Λίγο ακόμα θέλουμε για τις μεγάλες διακοπές του καλοκαιριού… και επειδή όλο και κάπου θα βρεθούμε, καλό θα είναι να προετοιμάσουμε το ταξίδι σωστά. Πριν φύγουμε για ένα ταξίδι είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να σιγουρευτούμε ότι το όχημα με το οποίο πρόκειται να ταξιδέψουμε είναι σε καλή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *