Χάθηκαν 9.273 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

Με το… αριστερό μπήκε για τη μισθωτή εργασία το 2015 καθώς τον Ιανουάριο – που ήταν μήνας εκλογών – έγιναν λιγότερες προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις και οικειοθελείς αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να γυρίσει αρνητικά το ισοζύγιο της απασχολησης κατά 9.273 θέσεις έναντι του θετικού (κατά 6.397θέσεις) που έιχε τον αντίστοιχο μηνα του 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», κατά το μήνα Ιανουάριο 2015 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 9.273 θέσεις εργασίας. Με βάση τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2015, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 91.987, ενώ οι αποχωρήσεις σε 101.260. Από τις 101.260 συνολικά αποχωρήσεις, οι 46.354 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 54.906 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιανουάριος 2015 και Ιανουάριος 2014, προκύπτει αρνητική επίδοση για τον Ιανουάριο 2015 (αρνητικό ισοζύγιο 9.273 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (6.397) τον Ιανουάριο του 2014.
Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά.
Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01.01.2015 έως και 31.01.2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε -1.967 θέσεις εργασίας.
ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τον ίδιο μήνα υπογράφηκαν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέποντας μειώσεις μισθών εως 13,8% (μόνο 1 σύμβαση έδωσε αυξηση 1,5%) ενώ μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας 5.585 συμβάσεις εργαζομένων.
πηγή: imerisia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τούμπες… Πέραν του “καλού” και του “κακού” υπάρχει το “σωστό” και το “λάθος”

Του Χάρη Παυλίδη… Με κίνδυνο να θεωρηθώ λαϊκιστής δεν μπορώ παρά να επισημάνω την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη. Θα με ρωτήσετε είναι κακό να παίρνεις το αεροπλάνο και να πηγαίνεις στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου ομάδα; Κάθε άλλο. Όπως δεν είναι κακό[…]

Περισσότερα »

Λάρισα: Το χιόνι έφτασε στη θάλασσα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χιονόπτωση έχουν γενικευτεί σε όλο το νομό της Λάρισας, με αποτέλεσμα το χιόνι να έχει φτάσει ακόμα και στα παράλια του νομού, δίπλα στο κύμα της θάλασσας. Στις παραλιακές περιοχές του Αγιόκαμπου – Παλιουργιάς στο δήμο Αγιάς, το χιόνι που έπεφτε χθες το βράδυ ήταν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *