Ψηφιοποίηση του Αρχείου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

Της Γιώτας Φλώρου

Δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση του Αρχείου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την οποία εγκρίθηκε εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτη Αθανασιάδη.

«Η ιδέα για την ψηφιοποίηση έγινε παράλληλα με την επανεκκίνηση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια. Εκεί συγκεντρώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό και θέλαμε να δούμε πως θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια. Στο βαθμό που οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διατήρησαν ζωντανό αυτό το αρχείο, αποφασίσαμε να προβούμε στην ψηφιοποίηση προκειμένου να το διαθέσουμε ώστε να συμπεριληφθεί στα πλαίσια λειτουργίας του μουσείου», δήλωσε στο Κανάλι 1 ο κ. Αθανασιάδης.

Η ψηφιοποίηση θα γίνει σε 12.100 φακέλους περίπου, που μεταφράζονται σε 240.000 σελίδες και αφορούν όλα τα στοιχεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης όπως πιστοποιητικά αναγνώρισης και πλήθος συμπληρωματικών εγγράφων.

Η σημασία του έργου είναι πολλαπλή. Όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «από τη μεριά μας αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών.  Είναι ένας φόρος τιμής και έχει μεγάλη ιστορική αξία. Επίσης, θα έλεγα ότι είναι χρήσιμο το μήνυμα πώς η τεχνολογία βοηθά στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη. Λόγω της συγκυρίας στην οποία ζούμε τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια κρατά ζωντανή την μνήμη απέναντι στον ολοκληρωτισμό και το νεοφασισμό. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και στην ελληνική κοινωνία».

Να σημειώσουμε ότι το αρχείο με τα στοιχεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης έχει διατηρηθεί από το μεράκι ορισμένων υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και η ψηφιοποίηση του αναμένεται να  ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος, περίπου σε 5 μήνες από τώρα. Ψηφιακά αντίγραφα του έργου θα πάρει τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια, ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρεττάκος: Όποιος τολμά ας πάρει τα Λιπάσματα από τους πολίτες

Για την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά που δικαιώνει το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και το ελληνικό δημόσιο σχετικά με την αντιδικία που είχαν με την Εθνική Τράπεζα για τη σχετική έκταση της περιοχής των Λιπασμάτων, μίλησε στο «Κανάλι 1» και στους Δημοσιογράφους

Περισσότερα »

Το Μετάλλιο της πόλης του Πειραιά στο Θοδωρή Δρίτσα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, τίμησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα για την πολυετή προσφορά του από τη θέση του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Το Λιμάνι της Αγωνίας»  και του δημοτικού συμβούλου Πειραιά. Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *