Όλα των συμμαχιών δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Να παραπεμφθεί για αργότερα το θέμα των συμμαχιών και της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή εσωστρέφεια σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο. Της απόφασης να εξεταστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η πολιτική συμμαχιών είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, μεταξύ της «προεδρικής» πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σφύριξε λήξη

Την πρωτοβουλία για αναβολή της ακανθώδους, για τον ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησης έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σε μονόλεπτη παρέμβασή του χθες το απόγευμα, προς το τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «όλα θα τα δούμε στην ώρα τους και συλλογικά», δίνοντας το σύνθημα για αναβολή της συγκεκριμένης συζήτησης.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν στην πολιτική συμμαχιών του κόμματος και στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς η ηγετική ομάδα του κόμματος έκρινε πως, αφ’ ης στιγμής μεσολαβούν ακόμη κάποιοι μήνες ως τις εκλογές, δεν υπήρχε λόγος για πρόκληση εσωστρέφειας αυτή τη στιγμή.

Αντιδράσεις «λαφαζανικών»

Άλλωστε, όπως μπορούσε να καταλάβει κανείς και από το κλίμα που επικρατούσε στη συνεδρίαση, αρκετά στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και ορισμένοι της «προεδρικής» πλειοψηφίας –όπως ο Γιάννης Μηλιός- ήταν έτοιμοι να εκφράσουν σφοδρές αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο είτε της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ, είτε της ένταξης στα ψηφοδέλτια του κόμματος προσωπικοτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν έχουν ψηφίσει ή στηρίξει την «μνημονιακή» πολιτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με πρόσωπα που είχαν ευθύνη και ρόλο στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα», αναφερόταν στην εισήγηση της «Αριστερής Πλατφόρμας» -που τελικά δεν κατατέθηκε για ψηφοφορία, αφ’ ης στιγμής αποφασίστηκε η αναβολή της σχετικής συζήτησης.

Διαβεβαιώσεις Τσίπρα

Πάντως, νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε φροντίσει να… καθησυχάσει τους ανησυχούντες, καθώς διαβεβαίωσε, στην ομιλία του, πως «το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει πλυντήριο», αλλά και ότι «θα υπάρξει κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες.

Πλέον, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανοίξει το θέμα αυτό σε επόμενο συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και μετά, θα συζητηθεί σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής στο μέλλον.

Κατά πληροφορίες, πάντως, στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχουν βρει μία φόρμουλα για «ασφαλή» ανοίγματα του κόμματος, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύεται προς τους… ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα και με μία νύξη που υπήρχε στο αρχικό κείμενο της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στην συγκρότηση «λιστών στήριξης» του κόμματος.

Σ’ αυτές τις λίστες θα μπορούν, προσωπικότητες από άλλους χώρους της πολιτικής, να δηλώνου παρουσία και, με τον τρόπο αυτό, να ανοίγουν μία γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση αυτή, όπως εκτιμάται από κορυφαία στελέχη, διευκολύνει πολύ και την ηγεσία του κόμματος, καθώς όσοι τυχόν ενταχθούν στις «λίστες στήριξης», δε θα είναι μέλη του κόμματος και κατά συνέπεια δε θα έχουν ρόλο και λόγο στην λήψη αποφάσεων ή στην χάραξη της κεντρικής πολιτικής γραμμής.

Ωστόσο, θα έχει γίνει το πρώτο βήμα ώσπου να… «ωριμάσουν» οι συνθήκες –ή να επιταχυνθούν εξ αντικειμένου οι σχεδιασμοί αν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις- και να ενταχθούν οι «ενδιαφερόμενοι» οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή τα ψηφοδέλτιά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγαλώνει η κόντρα Καμμένου – Βούτση για την ορθοδοξία

Πληθαίνουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αφορμή για την κόντρα που ξέσπασε την Τετάρτη ήταν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ειδικά για την ορθοδοξία. Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ και αντιδρώντας στην επισήμανση ότι ο ελληνικός λαός[…]

Περισσότερα »

Δ. Παπαδημητρίου: Η κυβέρνηση σχεδιάζει προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που συνδέονται με το ειδικό βάρος της ΔΕΗ, που επηρεάζουν την τοπική παραγωγή και το μέλλον της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε από την Κοζάνη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Μιλώντας στους φορείς και τους πολίτες στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι «εξαιτίας της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *