1 Σεπτεμβρίου 1939: Η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

επιμέλεια: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Στη 1 Σεπτεμβρίου 1939 ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος, η πιο καταστροφική και η πιο αιματηρή πολεμική αναμέτρηση που γνώρισε η ανθρωπότητα. Διάρκεσε έως τις 2 Σεπτεμβρίου 1945 και άφησε πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς.

Από την πλειονότητα των ιστορικών θεωρείται ως συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918), γιατί στην ουσία τα αίτια και οι δυνάμεις που τον προκάλεσαν ήταν οι ίδιες, όπως γράφει το sansimera.gr.

Μερικές από τις βασικές αιτίες του πολέμου ήταν οι επαχθείς όροι που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία από τη Συνθήκη των Βερσαλιών (1919) και η τάση των χωρών του φασιστικού Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

Στη Γερμανία κυβερνούσε από το 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ, που επιδίωκε να ανορθώσει το γόητρο της καταρακωμένης χώρας του και να πάρει εκδίκηση από τους Άγγλους και τους Γάλλους για την ήττα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ιταλία εξουσίαζαν οι φασίστες του Μουσολίνι από το 1922, ενώ η στρατοκρατική Ιαπωνία είχε ξεκινήσει και επιδίωκε τη συνέχιση της επεκτατικής της πολιτικής, που ονόμαζε «Μεγάλη Σφαίρα Ευημερίας της Ανατολής».

Από το 1934 ο Χίτλερ άρχισε να καταπατά τον έναν μετά τον άλλον τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλιών, με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να μην αντιδρούν ουσιαστικά.

Τον Μάρτιο του 1938 η ναζιστική Γερμανία προχώρησε στο “Άνσλους”, δηλαδή την προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ΄ Ράιχ, όπως ονόμασε το κράτος του ο “Φύρερ” (Οδηγός).

Στις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας η Συνθήκη του Μονάχου, με την οποία η τσεχική περιοχή της Σουδητίας, προσαρτήθηκε επίσης στο Γ΄ Ράιχ.

Οι δυτικές δυνάμεις πίστευαν ότι με αυτή την τακτική θα κατεύναζαν τον Χίτλερ και θα κατάφερναν να διατηρήσουν την ειρήνη στην Ευρώπη. Αυτό που πέτυχαν όμως ήταν να τον αποθρασύνουν περισσότερο και να του ανοίγουν την όρεξη για νέες κατακτήσεις.

Η αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δόθηκε με την απαίτηση της Γερμανίας να αποκατασταθεί η κυριαρχία της στην ελεύθερη πόλη του Ντάντσιχ (σημερινό Γκντανσκ Πολωνίας) και να της δοθούν μεγαλύτερες δυνατότητες επικοινωνίας με την Ανατολική Πρωσία. Ήταν απλώς το πρόσχημα για τον Χίτλερ, ο οποίος από την αρχή του 1939 είχε αποφασίσει να επιτεθεί και να καταλάβει την Πολωνία.

Πρώτα εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Σοβιετικής Ένωσης με την υπογραφή στη Μόσχα του Συμφώνου Μη Επιθέσεως, γνωστού ως «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ» (23 – 24 Αυγούστου 1939), ένα μυστικό πρωτόκολλο, το οποίο προέβλεπε τον διαμελισμό της Πολωνίας και στη συνέχεια, αφού έκρινε ότι οι Γαλλοι και οι Βρετανοί δεν θα βοηθήσουν τους Πολωνούς, ως όφειλαν βάσει συνθηκών, έδωσε τη διαταγή επίθεσης κατά της Πολωνίας στις 26 Αυγούστου.

Η γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας με την εφαρμογή του δόγματος του «αστραπιαίου πολέμου» (blitzkrieg) εκδηλώθηκε την αυγή της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 και σε λιγότερο από ένα μήνα οι στρατιές της Βέρμαχτ είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε εφαρμογή του γερμανοσοβιετικού συμφώνου.

Το υπόλοιπο τμήμα της Πολωνίας κατέλαβαν οι Σοβιετικοί, που εισέβαλαν στις 18 Σεπτεμβρίου από τα ανατολικά. Ο αιφνιδιασμός για τους Γαλλοβρετανούς ήταν πλήρης, που κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας στις 3 Σεπτεμβρίου.

 

Φωτογραφία: Γερμανοί στρατιώτες συντρίβουν μεθοριακό πάσαλο στα σύνορα με την Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Κόρος

Σπουδαίος βιολιστής της λαϊκοδημοτικής μουσικής και συνθέτης τραγουδιών. Ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας, από πατέρα ιεροψάλτη, ο οποίος τον μύησε από μικρό στα μυστικά της βυζαντινής μουσικής. Σε ηλικία 9 ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί μόνος τους και στα 12 του έπαιξε για πρώτη φορά σε[…]

Περισσότερα »

Γιώργος Ζωγράφος

Γεννημένος στις 4 Αυγούστου του 1936, ( πέθανε, στις 12 Αυγούστου του 2005) στην Αθήνα,o Γιώργος Ζωγράφος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπου του «Νέου Κύματος», του μουσικού ρεύματος της δεκαετίας του 1960. Γιος της ηθοποιού Αλίκης Ζωγράφου, ξεκίνησε την καριέρα του επίσης ως ηθοποιός –ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κάρολου Κουν. Ως τραγουδιστής πρωτοεμφανίστηκε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *