10 λόγοι για να τρώμε σοκολάτα… χωρίς ενοχές!

Της Μαρίας Αγγελοπούλου

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί με αυτό έρχονται τα σοκολατένια αυγά, τα κουνελάκια από σοκολάτα και διάφορα άλλα γλυκά, που θα μας προσφέρουν φίλοι και συγγενείς. Η κακή φήμη που έχει η ζάχαρη, φτάνει για να προκαλέσει πανικό στη θέα ενός γλυκού.

Έχουμε όμως καταλήξει σε 10 λόγους,  που θα μας κάνουν να μην αισθανόμαστε ενοχή κάθε φορά που τρώμε σοκολάτα.

  1. Υπάρχουν υγιείς τρόποι για να φάμε σοκολάτα. Ψάξτε μια σοκολάτα υψηλής ποιότητας, κατά προτίμηση από τα βιολογικά προϊόντα, με μεγάλη μάζα κακάου (85%). Η ποιότητα της συγκεκριμένης σοκολάτας, μπορεί να είναι πιο ακριβή αλλά αξίζει τα χρήματα της. Με αυτόν τον τρόπο, θα απολαύσετε υγιεινά τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, που είναι πλούσια σε κακάο.
  2. Η σοκολάτα μας κάνει να ζούμε περισσότερο, σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ, που διαπίστωσαν ότι εκείνοι, που τρώνε σοκολάτα τρεις φορές το μήνα, ζουν σχεδόν έναν χρόνο περισσότερο, από εκείνους που τρώνε πολύ περισσότερο ή καθόλου.
  3. Αν για πολύ καιρό δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καταναλώνουμε «απαγορευμένα» τρόφιμα, η ανάγκη μας γι΄αυτά μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
  4. Κι όμως η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Μια μελέτη από την American Chemical Society διαπιστώνει ότι οι συγκεκριμένες φλαβανόλες (μια ομάδα αντιοξειδωτικών), που βρίσκονται στο κακάο, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αύξησης βάρους και του διαβήτη τύπου δύο.
  5. Το κακάο (δηλαδή η σοκολάτα με την ακατέργαστη μορφή της) μας κάνει ευτυχισμένους. Περιέχει θεοβρωμίνη, ένα φυσικό διεγερτικό, που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή μας και να νικήσει ακόμα και την κατάθλιψη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει χημικές ουσίες, όπως trytophan και σεροτονίνη. Αυτές οι  χημικές ουσίες, εκκρίνονται όταν είμαστε ερωτευμένοι και χαρούμενοι.
  6. Η σοκολάτα δεν είναι η πηγή του κακού για την υγεία μας. Το μυστικό είναι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να κατηγορούμε συγκεκριμένα τρόφιμα και να τα πετάμε έξω από τη διατροφή μας. Η ποικιλία των τροφών είναι το μυστικό, και μέσα σε αυτή πρέπει να περιλαμβάνουμε και τη σοκολάτα.
  7. Το πανεπιστήμιο της Κολούμπια το 2012 σύλλεξε τους νικητές των βραβείων Νόμπελ και συνέκρινε τον δείκτη νοημοσύνης τους  με την κατανάλωση τους στη σοκολάτα.  Η συσχέτιση αυτή είχε ιδιαίτερα ευχάριστα αποτελέσματα.
  8. Η άνθρωποι τρώνε εδώ και χιλιάδες χρόνια σοκολάτα, σε διάφορες μορφές. Οι αρχαίοι Μάγια και οι Αζτέκοι γνώριζαν για τις ιδιότητες του κακάου στην υγεία πριν από 3.000 χρόνια. Έτσι, δημιούργησαν το πρώτο ζεστό ρόφημα κακάο ,με κακάο κανέλα και τσίλι. Λέγεται ότι το ρόφημα αυτό είχε αφροδισιακές και αναζωογονητικές ιδιότητες.
  9. Δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ενοχές. Αν είναι να φάτε σοκολάτα πρέπει να το απολαύσετε. Όσο και να στεναχωριέστε ή να έχετε τύψεις για ένα γλυκό που φάγατε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
  10. Η σοκολάτα είναι πεντανόστιμη! Αυτός είναι ο λόγος για να φάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό

Το επίπεδο των πάγων στη θάλασσα της Αρκτικής εξακολουθεί να μειώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών που επικρατούν στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες στο ειδικό κέντρο καταμέτρησης του χιονιού και του πάγου (NSIDC) της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA). Η επιφάνεια πάγου κατά μήκος του Αρκτικού Ωκεανού[…]

Περισσότερα »

Δωρεάν WiFi σε 4.000 σημεία από τον Νοέμβριο

Δωρεάν πρόσβαση στο Internet από δημόσια σημεία θα μπορούν να έχουν οι πολίτες από τον Νοέμβριο του 2014, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε όλη την Ελλάδα σε έναν χρόνο. Πρώτη φάση Το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Μεταφορών απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *