100 εκατ. για rapid test ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Νέο οδικό χάρτη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια μέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον γνωστό ιολόγο Πίτερ Πάιοτ του London School of Hygiene and Tropical Medicine, ο οποίος τη συμβουλεύει γύρω από την πανδημία.

Κατά τη συνέντευξη η κ. ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την αγορά rapid test για τον κορονοϊό και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν κοινές προμήθειες ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερα διαθέσιμα.

Η ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στη μάχη του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά» ακόμα για να «προετοιμαστούμε για τη διανομή εμβολίου όταν κάποιο καταστεί διαθέσιμο». «Για ένα πράγμα θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: δεν θα συμβιβαστούμε στο θέμα της ασφάλειας των εμβολίων», υπογράμμισε.

«Ας μην ξεχνάμε τη δέσμευσή μας για καθολική και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 για όλους», είπε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ευρώπη «πολύ ανησυχητική» και πρόεβλεψε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως υπάρχει μια κόπωση του κόσμου με την πανδημία.

«Ο κορονοϊός είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Η απάντηση της Ε.Ε. πρέπει να είναι επίσης πιο ισχυρή. Έχουμε θέσει τα περαιτέρω βήματά μας για να ενισχύσουμε την ετοιμότητα και να απαντήσουμε σε όλη την Ευρώπη. Μόνο μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον ιό», αναφέρει η Κομισιόν στον λογαριασμό της στο Twitter με μότο #StrongerTogether, για τη σειρά νέων μέτρων ως κοινή γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τα νέα μέτρα στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, να σώσουν ζωές και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της εσωτερικής αγοράς».

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζει η Κομισιόν ότι οι πυλώνες των νέων μέτρων θα αφορούν τη διασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών, τη στρατηγική εμβολιασμού, μέτρα που θα καθιστούν πιο εύκολα και ασφαλή τα ταξίδια, πιο αποτελεσματική επικοινωνία και αυξημένη επάρκεια σε τεστ.

Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι και η παράταση της προσωρινής αναστολής των δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού από χώρες εκτός ΕΕ. Προτείνεται επίσης να μην καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και τεστ για τον κορονοϊό τα νοσοκομεία και οι γιατροί

Αφού περιέγραψε τα υπάρχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτούς τους θεσμούς με επιπλέον μέτρα» και ότι ένα νέο πακέτο προσφέρει μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανταλλαγή πληροφοριών, στα τεστ, στον ιατρικό εξοπλισμό, τα ταξίδια και τη στρατηγική εμβολιασμού. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» είπε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό θα μας ακούτε να υπογραμμίζουμε την ανάγκη για συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη».

Κάλεσε επίσης τα κράτη – μέλη να συνδέσουν τις εφαρμογές ανίχνευσης για τον Covid-19 με την Ευρωπαϊκή Πύλη που θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Νοέμβριο, να βελτιώσουν την ανταλλαγή δεδομένων τους με το ECDC  και να προετοιμάσουν εθνικά σχέδια εμβολιασμού που θα επανεξεταστούν σε επίπεδο Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος κήρυξε τη συμφιλίωση στην κορεατική χερσόνησο

Ο πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει τη Δευτέρα την πενθήμερη επίσκεψή του στη Νότια Κορέα την πρώτη παπική επίσκεψη στην Ασία τις τελευταίες δύο δεκαετίες με μια ειδική λειτουργία δέηση προς την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην κορεατική χερσόνησο. Η λειτουργία θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό Μγιεονγντόνγκ της Σεούλ όπου αναμένεται να[…]

Σχολιάστε