“112” – Άργησε αλλά ξεκίνησε η υπηρεσία επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης

της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2020 λειτουργεί στη χώρα μας, ο ευρωπαϊκός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης “112” με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), η οποία είχε κάνει δοκιμαστική εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο, με την αποστολή δεκάδων μηνυμάτων προς τους πολίτες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την υπηρεσία.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης “112”, έπειτα από πολλές γραφειοκρατικές περιπέτειες , με τελευταία τον διαγωνισμό για την επάνδρωση του τηλεφωνικού κέντρου, τον περασμένο Αύγουστο, τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία την πρωτοχρονιά του 2020.

 Ο εκπρόσωπος τύπου της Γ.Γ.Π.Π., Σπύρος Γεωργίου, τόνισε στο Κανάλι 1 ότι «η επικοινωνία της υπηρεσίας 112 με τους πολίτες θα γίνεται σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις και χωρίς να γίνονται φορτικές οι ειδοποιήσεις για τον πολίτη, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η προειδοποίηση και να μην υποβαθμίζεται η σημαντικότητά της».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γ.Γ.Π.Π. είχε δημοσιεύσει διαγωνισμό για τον ανάδοχο του έργου για το τηλεφωνικό κέντρο και τον Απρίλιο του 2018, ο οποίος, όμως, δεν τελεσφόρησε.

“112” – Πληροφορίες

Το “112” αποτελεί μια υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος, οπουδήποτε στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ελβετία και τη Νότια Αφρική.

Στον αριθμό έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλούν οι πολίτες, όταν βρίσκεται η ζωή τους ή η περιουσία τους σε άμεσο κίνδυνο, αλλά και να ειδοποιούνται για επικίνδυνη κατάσταση. Η επικοινωνία είναι δωρεάν, προκειμένου να διευκολυνθεί η τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

 Στην Ελλάδα, το “112” προβλέπεται να λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και η υπηρεσία διατίθεται στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, όπως μας ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδα της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εισερχόμενο σκέλος επικοινωνίας

Όσον αφορά την επικοινωνία της υπηρεσίας με τους πολίτες έχει δύο σκέλη. Το εισερχόμενο σκέλος , δηλαδή το να επικοινωνία οι πολίτες με την υπηρεσία όταν αντιμετωπίζουν κίνδυνο. Αυτό γίνεται τηλεφωνικής προς το “112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει με κλήση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM),από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, δωρεάν, με την υπηρεσία μέσω γραπτού μηνύματος (SMS)  ή MMS στον αριθμό 112, φαξ (fax) στον αριθμό 11112, ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση contact@112.gov.gr.

Ο αριθμός “112” λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το “112” πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Εξερχόμενο σκέλος επικοινωνίας

Το εξερχόμενο σκέλος αφορά  την ενημέρωση ή προειδοποίηση των πολιτών για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση,  που συνιστά άμεση απειλή. Προϋπόθεση για να λαμβάνουν  γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα  οι πολίτες είναι να κατέχουν έξυπνο κινητό (smartphone), με ενημερωμένο λογισμικό από τον κατασκευαστή. Στο μήνυμα θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού.

Αν οι πολίτες δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό (smartphone) μπορούν να  εγγραφούν στην υπηρεσία, μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Π ( https://www.civilprotection.gr/ ) και τον σύνδεσμο “112” στο κόκκινο πλαίσιο ή να καλέσουν στο 112, προκειμένου να λαμβάνουν ειδοποιήσεις με τρείς τρόπους, είτε με  σύντομο γραπτό μήνυμα είτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, αλλά και οδηγίες για την εγγραφή στο σύστημα προειδοποίησης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, https://www.civilprotection.gr/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε η εγγραφή των δημοσίων υπαλλήλων στο ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης

Ξεκίνησε σήμερα η καταχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αξιολόγηση και μέχρι το μεσημέρι είχαν καταχωρηθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού στο σύστημα 2.104 δημόσιοι υπάλληλοι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οικείες Διευθύνσεις Προσωπικού/Διοικητικού έχουν προθεσμία έως τις 25 Μαΐου για να[…]

Περισσότερα »

Την Παρασκευή το δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους

Αύριο θα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων και την ίδια ημέρα θα προπληρωθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα καταβάλλονταν τη χρονική περίοδο των εορτών (από 19 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου). Ειδικότερα: Την Παρασκευή 18.12.2015 θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2015 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις μητέρες δικαιούχους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *