Να αποδεχθεί η Τουρκία την ιστορική αλήθεια για την Μικρασιατική Καταστροφή

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Μήνυμα στην Άγκυρα για αποδοχή της ιστορικής αλήθειας έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των κεντρικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922. Κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης παρατεταγμένα αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία απέδωσαν τιμές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσδίδοντας για πρώτη φορά την ανάλογη επισημότητα στο γεγονός.

«Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που το έθνος έζησε την πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του: τη Μικρασιατική καταστροφή. Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που οριστικά ξεριζώθηκε η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή, με τον πιο δραματικό τρόπο», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός. Το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο διάλογος αυτός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής», σημείωσε ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στην Τουρκία.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, τόσο στα θύματα της γενοκτονίας και τους συγγενείς τους όσο και στους σύγχρονους να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση και στην ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των λαών».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην παραχώρηση από την κυβέρνηση στην Περιφέρεια Αττικής των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, για τα οποία τόνισε ότι δεν θα καταστραφούν, αφού αποτελούν ένα κομμάτι μνήμης και σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού.

«Δεν θα περάσουν στη λήθη. Δεν θα απαξιωθούν. Αλλά θα αποδοθούν στους πολίτες, με εκείνον τον τρόπο που θα υπηρετεί την κοινωνία, καθώς και τους αγώνες εκείνων που πάλεψαν επί τόπου για τη σωτηρία και τη διατήρησή τους», είπε ο κ. Αμανατίδης για τα προσφυγικά.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε αναφορά και στη σημερινή προσφυγική κρίση ζητώντας να μπει ένα τέλος στην εκατόμβη αθώων ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών από τις αρχαίες Εκκλησίες της Ανατολής και χάνονται καθημερινά από τρομοκρατικές πολιτικό-θρησκευτικές οργανώσεις.

«Η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί εθνικό ορόσημο για όλους, όχι μόνο γιατί μας προφυλάσσει από την επανάληψη μιας διχαστικής πολιτικής, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο τις εθνικές μας αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αμανατίδης.

Τρισάγιο στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου

Αμέσως μετά τελέστηκε τρισάγιο στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, που βρίσκεται στην πλατεία πίσω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το χρέος μας να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, στις στρατιές των σφαγιασμένων και των εκτοπισθέντων, στα αθώα θύματα του πιο διαβολικού σχεδίου που όμοιο του δεν έχει στοιχειώσει ποτέ τη φαντασία του ανθρώπου», σημείωσε στην ομιλία που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) Αντώνιος Οραήλογλου.

«Η λήθη της ιστορίας είναι άρνηση της ταυτότητας ενός λαού. Εάν ξεχάσουμε τη Μικρά Ασία, εάν διαγράψουμε από το προσκυνητάρι της μνήμης την τραγική πραγματικότητα, τις σφαγές, τους βιασμούς, το λουτρό αίματος, τον βίαιο ξεριζωμό, τις σπαρακτικές κραυγές στην προκυμαία της Σμύρνης και όχι τον… συνωστισμό, θα έχουμε ενταφιάσει την ίδια την αξιοπρέπεια μας», είπε ο κ. Οραήλογλου.

«Η ιερή αυτή υποχρέωση μας επιβάλλει να καλέσουμε για μία ακόμη φορά τους γείτονες μας να κοιτάξουν με τόλμη το παρελθόν, να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από αναιδείς δικαιολογίες, προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και να αναγνωρίσουν επιτέλους τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της συγκρότησης του σύγχρονου τούρκικου κράτους. Η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας και της βαρβαρότητας σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, θα βοηθήσει καταλυτικά τόσο στην περεταίρω βελτίωση των ελληνο-τουρκικών θέσεων όσο και στην κάθαρση – λύτρωση της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας στο σύνολο της», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη «να διδαχθούμε από τα τραγικά λάθη της εποχής εκείνης και να κατανοήσουμε τώρα, σε μια εποχή που η χώρα μας και πάλι δοκιμάζεται, πως τα λάθη, τα πάθη, οι πολιτικές έριδες και η διχόνοια μόνο δεινά έχουν φέρει σε αυτόν τον τόπο».

Κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ακολούθησε, συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων και πλήθους εκπροσώπων μικρασιατικών σωματείων, πορεία στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου στην μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Γενοκτονίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ο πρώτος πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας αμέσως μετά χαιρέτισε τους εκπροσώπους της ΟΠΣΕ και των μικρασιατικών σωματείων λέγοντας τους «να μην ξεχνάμε» και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι παρών και του χρόνου. Οι παρευρισκόμενοι απόγονοι των μικρασιατών προσφύγων συνεχάρησαν τον κ. Παυλόπουλο, γιατί όπως είπαν είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

epetios-2016-m-asias-30 epetios-2016-m-asias-19 epetios-2016-m-asias-8 epetios-2016-m-asias-7 epetios-2016-m-asias-6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *