120 δόσεις: Κατατέθηκε η τροπολογία για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Ολα τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες για τις 120 δόσεις περιλαμβάνει η τροπολογία για το ακατάσχετο, που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας και Χρήστος Μαντάς και λίγο πριν ψηφιστεί η ρύθμιση. Η τροπολογία έγινε δεκτή από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Δίνει κίνητρα σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και φανούν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων να κερδίσουν μερική άρση του δεσμευμένου λογαριασμού τους σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των οφειλών τους. Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που δεν χάνουν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Η τροπολογία προβλέπει την αποδέσμεση από τον λογαριασμό του οφειλέτη ποσού που ισοδυναμεί από 3 έως 4,5 φορές επί του ποσού που κατέβαλε για την εξόφληση των οφειλών του κατά τις δύο προηγούμενες δόσεις της ρύθμισης. Από τον πολλαπλασιασμό αυτό θα προκύπτει το νέο ακατάσχετο όριο κάθε μήνα, εφόσον υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ που είναι το όριο του ακατάσχετου για όλους.

Αν ένας φορολογούμενος πληρώνει δόση 400 ευρώ το μήνα, το ποσό που κατέβαλε τις δυο προηγούμενες τελευταίες δόσεις πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3 έως 4,5. Αν ο πολλαπλασιασμός γίνει με συντελεστή 4,5, προκύπτει το ποσό των 1.800 ευρώ και αυτό θα ισχύει ως νέο ακατάσχετο όριο για τον συγκεκριμένο μήνα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία, το ποσό περιορισμού που προκύπτει προστίθεται στο όριο του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ αποκλειστικά κατά το μέρος που υπερβαίνει το όριο αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Πώς η Ελλάδα «θυσιάστηκε» για την ευρωζώνη

Το παρασκήνιο και τις «προτεραιότητες» που οδήγησαν το Ταμείο να μπει στο πρώτο πρόγραμμα αγνοώντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους αποκαλύπτει έρευνα για τα προγράμματα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας. Πώς τέθηκαν υπερφιλόδοξοι στόχοι, ποιοι έλαβαν τις αποφάσεις.   Αποκαλυπτική για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πρώτο Μνημόνιο και το πώς αυτό σχηματοποιήθηκε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *