Μέσα σε 123 χρόνια η ανθρωπότητα εξαφάνισε το 95% του πληθυσμού των άγριων ζώων παγκοσμίως

Η ραγδαία μείωση των πληθυσμών των απειλούμενων ειδών σπονδυλωτών ζώων άρχισε στο τέλος του 19ου αιώνα, με πιο πιθανό έτος το 1893 – πριν από 123 χρόνια – σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων και μέχρι σήμερα έχει απομείνει μόνο το 5% περίπου του αριθμού τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δόκτορ Γιουν – Σιν Φου του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν γενετικά δεδομένα και εφάρμοσαν μοντέλα γενετικής των πληθυσμών για πάνω από 2.700 είδη σπονδυλωτών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, οι πληθυσμοί των απειλούμενων ειδών μειώνονταν κατά περίπου 25% κάθε δέκα χρόνια. Μάλιστα, ο αρχικός αριθμός των απειλούμενων ειδών, προτού αρχίσει η ταχεία μείωσή τους, ήταν ήδη μικρότερος κατά περίπου 22% σε σχέση με τον αριθμό των μη απειλούμενων ειδών.

Η σταδιακή απομείωση πολλών ζώων αποδίδεται κυρίως στην εξάπλωση της εκβιομηχάνισης μετά το τέλος του 19ου αιώνα και στην, εξαιτίας αυτού του λόγου, αναστάτωση ή την καταστροφή σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αιχμαλωσία των ελεφάντων μειώνει το προσδόκιμο ζωής τους έως και κατά επτά χρόνια

Η αιχμαλωσία ενός ελέφαντα από την άγρια φύση μειώνει τη διάρκεια ζωής του κατά αρκετά χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Για τη μελέτη του Πανεπιστημίου Τούρκου της Φινλανδίας, οι ερευνητές μελέτησαν αρχεία 5.000 ελεφάντων στη Μυανμάρ, ώστε να κατανοήσουν τα αποτελέσματα της αιχμαλωσίας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σύλληψη και[…]

Περισσότερα »

WWF: Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS

Συναγερμό για τα θαλάσσια ατυχήματα και τις επιπτώσεις της μη βιώσιμης ανάπτυξης σημαίνει για την Ελλάδα, με φόντο τη ρύπανση στον Σαρωνικό, έκθεση της θαλάσσιας μεσογειακής πρωτοβουλίας του WWF σε συνεργασία με τη Boston Consulting Group, για τη Μεσόγειο και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Η αναφορά με τίτλο «Reviving the[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *