Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για τα 50 χρόνια από την Χούντα

Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά προετοιμασμένο, ενώ, αντίθετα, η πραγματική δύναμη του λαού «ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών, που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας, με την περίφημη ?αστική νομιμότητα?».

Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, προσθέτοντας ότι, παρά το αρχικό «μούδιασμα» του λαού, το κίνημα ενάντια στη δικτατορία αναπτύχθηκε με την τεράστια συμβολή των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, με τη δράση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη διάδοση του παράνομου Ριζοσπάστη, του Οδηγητή και άλλων αντιδικτατορικών εντύπων.

Είπε επίσης, ότι ώθηση στην αντιδικτατορική πάλη έδωσε η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών, στις φυλακές, στις εξορίες, καθώς και η άρνηση της υπογραφής δήλωσης μετανοίας, ενώ σημαντική βοήθεια στον λαό αποτέλεσε, επίσης, η διεθνής αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους που σε κάθε εποχή κάτι βρίσκουν για να φοβίζουν τον λαό και τόνισε ότι παρά τον αρχικό δισταγμό που μπορεί να υπάρχει, τελικά οι αντιθέσεις διαβρώνουν κάθε αντιδραστική πολιτική, το εργατικό-λαϊκό κίνημα ανδρώνεται, ανατρέπει συσχετισμούς και βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έλειψε από κανένα προσκλητήριο αγώνα, επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το κόμμα διδάσκεται από την πείρα για το τι σημαίνει κόμμα ετοιμοπόλεμο και ικανό να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Η μακρόχρονη περίοδος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από το 1974 μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να κρύβει τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της σημερινής εξουσίας, που είναι η δικτατορία του κεφαλαίου, δικτατορία των μονοπωλίων» είπε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορία της 7χρονης δικτατορίας, αλλά και η διεθνής πείρα, διδάσκουν πως η εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να ασκείται τόσο μέσα από κοινοβουλευτικές μορφές διακυβέρνησης, όσο και από ανοιχτά αυταρχικές, δικτατορικές, «ανάλογα με τι το εξυπηρετεί κάθε φορά την αστική τάξη, την ανάγκη διαιώνισης και σταθεροποίησης της εξουσίας της, την ανάγκη ενσωμάτωσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς αυτή αφορά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, για «την καλύτερη συνταγή» επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν, πως αυτή η ανάπτυξη θα στηριχτεί πάνω στα ερείπια των εργατικών, λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μόνιμης φτώχειας και εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα.

Είπε ότι όσα ακούγονται για συμφωνία με το κουαρτέτο προκαλούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, έκανε λόγο για επερχόμενα μέτρα που «ουσιαστικά αφορούν ένα 4ο μνημόνιο» και πρόσθεσε ότι «το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει κανέναν».

Επίσης σημείωσε ότι «όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα λεγόμενα αντίμετρα, το πολύ-πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών κι αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί εξαιτίας της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής».

Ανέφερε ότι παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα εργασιακά ως μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης, εντούτοις δεν λέει απολύτως τίποτα, ούτε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε για την κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης εις βάρος των νέων εργαζομένων, ούτε για την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση Κουτσούμπα σε ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Οι σημερινές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος, πότε σε «Ελιές», πότε σε «Ποτάμια», πότε σε άλλους κεντροαριστερούς πόλους, ή η απορρόφησή τους και ένταξή τους στον αναξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ, ένα και μόνο σκοπό υπηρετούν: Να δώσουν ανάσα ζωής σε αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση, στους πραγματικούς[…]

Περισσότερα »

Tο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε οι βασικοί στόχοι του συνεδρίου να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση. Τόνισε την ανάγκη επεξεργασίας ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και τη χώρα. Τη σύγκληση, το επόμενο διάστημα, της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *