Η ΔΕΗ παραδέχεται αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Πολύ μικρή και προσωρινή θα είναι η επιβάρυνση στους λογαριασμούς από τη σταδιακή ανάκτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015, επισημαίνει η ΔΕΗ, σε σημερινή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτά τα ποσά επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της, κάτι το οποίο είχε αρνηθεί την περασμένη εβδομάδα, όταν με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ουδεμία αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έχει γίνει από το 2014 και εντεύθεν».

Ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος των τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Ωστόσο, το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά.

Τα ποσά που εισπράττει η ΔΕΗ (όπως και το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας) μέσω των λογαριασμών ρεύματος έχουν καθοριστεί με τον νόμο 4067/2012, με βάση τα δεδομένα του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιχείρηση, αυτά τα ποσά υπολείπονται κατά 735 εκατ. ευρώ της πραγματικής επιπλέον δαπάνης που κατέβαλε για την ηλεκτροδότηση των νησιών στο διάστημα 2012-2015. Συγκεκριμένα, η υποανάκτηση ανά έτος είναι 190 εκατ. για το 2012, 260 εκατ. για το 2013, 152 εκατ. για το 2014 και 131 εκατ. για το 2015.

«Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το αίτημα λοιπόν της ΔΕΗ για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν “έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών” όπως γράφτηκε, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες, τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας», τονίζει η ΔΕΗ.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πτώση των τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια περιορίζει αλλά δεν εξαλείφει τη διαφορά του κόστους παραγωγής στα νησιά, δεδομένου ότι κατά ένα μέρος περιορίζεται το κόστος παραγωγής και στην ηπειρωτική χώρα από φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου ακολουθεί την αντίστοιχη του πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Έφοδος» αντιεξουσιαστών στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Έφοδο» στο κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην παραλία του Βόλου πραγματοποίησαν αντιεξουσιαστές. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μία γυναίκα που εργάζεται στην Γραμματεία υπέστη σοκ και μεταφέρθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου. Στους πανεπιστημιακούς χώρους προκλήθηκαν φθορές από τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατέστρεψαν υπηρεσιακά έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές. Νωρίτερα το[…]

Περισσότερα »

«Μύλος» με τις ευθύνες για τον έλεγχο του εκρηκτικού φακέλου – Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική

Απαντήσεις σχετικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που τραυματίστηκε από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου το απόγευμα της Πέμπτης, επιχειρεί να δώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, εξετάζοντας με πολύ προσοχή όλες τις παραμέτρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγχυση δημιουργήθηκε μετά την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *