Ξεκίνησε η ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων φωλιών στον κόλπο Ζακύνθου και Κυπαρισσίας, ξεκίνησε επισήμως και η ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Κρήτη, που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής του ζώου στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά τα ξημερώματα της 1ης Ιουνίου, εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στον κόλπο της Μεσσαράς στην περιοχή Καλαμάκι. Την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν και τα πρώτα ίχνη θαλάσσιας χελώνας στον κόλπο Ρεθύμνου, η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να κάνει τη φωλιά της, αφού εμποδίστηκε από την ύπαρξη ξαπλωστρών ξενοδοχείου της περιοχής, που δεν είχαν μαζευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρόλο που υπήρξε η σχετική ενημέρωση των επιχειρηματιών από στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εθελοντές και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενημερώνουν και συνεργάζονται στενά με τις τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως του κόλπου Ρεθύμνου, που αποτελεί την σημαντικότερη περιοχή που ωοτοκούν οι θαλάσσιες χελώνες στη Κρήτη. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προτείνει απλά αλλά ουσιαστικά διαχειριστικά μέτρα, που με την υιοθέτησή τους διευκολύνεται η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών και επιτυγχάνεται η συνύπαρξη μεταξύ τουρισμού και προστασίας του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους. Η συγκέντρωση των ξαπλωστρών στο πίσω μέρος της παραλίας κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ένα από αυτά, που αρκετοί επαγγελματίες ακολουθούν με συνέπεια κάθε καλοκαίρι.

Η έντονη διάβρωση των παραλιών, τα βαρέα οχήματα στον αιγιαλό, η κατάληψη των παραλιών από έπιπλα θαλάσσης τις βραδινές ώρες, η ηχορύπανση, η φωτορύπανση και η όχληση από την ανθρώπινη παρουσία είναι μερικά από τα βασικότερα προβλήματα στην Κρήτη και όχι μόνο, που αποθαρρύνουν την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Δεν είναι τυχαία η δραματική πτωτική τάση του αριθμού των φωλιών που καταγράφεται ετησίως στον κόλπο Ρεθύμνου και Χανίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα τελευταία 24 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε πως ο κάθε πληθυσμός θαλάσσιας χελώνας σε κάθε περιοχή είναι ξεχωριστός, εφόσον οι θηλυκές χελώνες ξαναγυρίζουν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν και οι ίδιες. Άρα, στην περίπτωση που εξαφανιστεί κάποιος από αυτούς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανέναν άλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μακάβρια λίστα με τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εξακολουθεί να ανεβαίνει δραματικά. Το απόγευμα της Δευτέρας (30/07), μία εβδομάδα μετά την εθνική τραγωδία, άνδρες του Λιμενικού Σώματος ανέσυραν ακόμα μία σορό από Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας. Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, στο οποίο επέβαιναν κλιμάκια της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, εντόπισε[…]

Περισσότερα »

Απεργία των εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης για το θανατηφόρο δυστύχημα

Σε απεργία προχώρησαν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά το θανατηφόρο τραυματισμό το απόγευμα της Δευτέρας ενός 50χρονου χειριστή γερανού, που σκοτώθηκε στο εργοτάξιο του Μετρό στην Καλαμαριά, όταν ανατράπηκε το όχημα και έπεσε από ύψος περίπου 20 μέτρων. Απεργία κήρυξε σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ενώ πραγματοποίησε και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *