Έλληνες Σκηνοθέτες στο ΚΠΙΣΝ Αφιέρωμα στο Νίκο Νικολαΐδη 05-07/10

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει μίασειρά αφιερωμάτων σε Έλληνες σκηνοθέτες του κινηματογράφου, τιμώντας τον πολυβραβευμένο κι ασυμβίβαστο κινηματογραφιστή, σεναριογράφο, παραγωγό και συγγραφέα, Νίκο Νικολαΐδη, με ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στο έργο του, στις 05-07/10, με ελεύθερη είσοδο.

Τρεις μέρες με προβολές ταινιών του, ομιλίες γύρω από το έργο του και τη σημασία του στις μέρες μας και συναυλίες καλλιτεχνών και συγκροτημάτων με μουσική από τις ταινίες του ή εμπνευσμένη από αυτές.

Το ΚΠΙΣΝ επιλέγει να ξεκινήσει τη σειρά αυτή αφιερωμάτων παρουσιάζοντας το έργο ενός οραματιστή σκηνοθέτη, ο οποίος ανέδειξε τα κοινωνικά θέματατης εποχής του και πέρα από αυτήν, με επίκεντρο τους νέους, μέσα από τη δική του ιδιαίτερη ματιά η οποία παραμένει διαχρονικά επίκαιρη.

Προβολές

Κεντρική θέση στο αφιέρωμα έχει το κινηματογραφικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί τις ταινίες σταθμούς του σκηνοθέτη σε αίθουσες και υπαίθριους χώρους του ΚΠΙΣΝ: τις οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες Ευρυδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987), SingaporeSling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), TheZeroYears (2005), τη μικρού μήκους LacrimaeRerum (1692), και την τηλεταινία Το Κορίτσι μετις Βαλίτσες (1993), με παρουσιάσεις από ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Ομιλίες

Ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης, στις 05/10, εισάγει το κοινό στο έργο του Νίκου Νικολαΐδη,ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ DirectingHellπου γύρισε για τον δημιουργό ο σκηνοθέτης και συνεργάτης του, Χρήστος Χουλιάρας.

Στις 06/10 προβάλλεται το οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη Ο θάνατος μέσα στις στοέςμυρίζει πάντα αγιόκλημα, των Άγγελου Φραντζή και Νίκου Πάστρα και ακολουθεί ομιλία με τίτλοΤα χρόνια της χολέρας, σχετικά με το πώς το μέλλον γίνεται παρόν στις ταινίες του Νικολαΐδη, την οποία συντονίζει η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Τέλος, στις 07/10,ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος συντονίζει τη συζήτηση σχετικά με το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη, ενώ ο Κωνσταντίνος Τζούμας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα και προβάλλονται σκηνές από τη μικρού μήκους ταινία Μόλλυ 6 με 8 που εμπνεύστηκε από το βιβλίο ο σκηνοθέτης Ευθύμης Μιχελουδάκης.

Μουσική

Η μουσική αποτελεί βασικό στοιχείο και των τριών ημερών. Καλλιτέχνες και συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στο ΚΠΙΣΝ ξεχωριστά μουσικάperformances με έμπνευση και αφορμή του έργο του κινηματογραφιστή.

Στις 05/10οιManouchedrome Trio feat. SofiaBraila&AlexisStenakisδιασκευάζουν σε swingρυθμούς τραγούδια από τις ταινίες του Ν. Νικολαΐδη, ενώ οι Γιάννης Κασέτας και Απόστολος Λεβεντόπουλος συνοδεύουν μουσικά μονολόγους και διαλόγους από την ταινία Τα Κουρέλια ΤραγουδάνεΑκόμα, που ερμηνεύουν οι ηθοποιοίΧρήστοςΒαλαβανίδης και Όλια Λαζαρίδου.Επίσης, ο Γιώργος Χατζηνάσιος ερμηνεύει στο πιάνο τις μουσικές που εμπνεύστηκε για τις ταινίες Πρωινή Περίπολος καιΓλυκιά Συμμορία.

Στη συνέχεια ο Νίκος Τουλιάτοςκαι η ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ ερμηνεύουν στα κρουστά τους μουσικές από την ταινία Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου, ενώ ο CotiK με το project του TheManfromManagra,παίζει μουσικές που εμπνεύστηκε στην Τήνο, αγαπημένο νησί του Νίκου Νικολαΐδη.

Την επόμενη μέρα, 06/10,δυο ακόμη μουσικά σχήματα, εκείνο τουDr. AlbertFlipout’soneCANband – akaMickeyPantelousκαι των NassiaGofa και SpiralTrio, παίρνουν τη σκυτάλη ερμηνεύοντας μπλουζ καιrock‘n’roll κομμάτια που αγαπούσε ο σκηνοθέτης, καθώς και τζαζ μελωδίες από τις ταινίες του.

Το κλείσιμο του μουσικού αφιερώματος σφραγίζουν το Kontafouris-KapadaiQuartet με τζαζ μουσικές από τις ταινίες του και οι Gravitysays_i με ηλεκτρισμένους ήχους και σκοτεινά ατμοσφαιρικά μονοπάτια που παραπέμπουν σε εκείνα των ταινιών του Νίκου Νικολαΐδη.

Τη συνολική επιμέλεια του αφιερώματος έχει η δημοσιογράφος Έφη Παπαζαχαρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο SNFCC.org

Το αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις του τριημέρου γίνεται με σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες για την πρόσβασή σας στο ΚΠΙΣΝ μπορείτε να βρείτε στο https://www.snfcc.org/you-the-snfcc/how-to-get-here/?lang=el

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org και στις σελίδες μας στα socialmedia @snfcc.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 05/10

ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

19.00 | ΦΑΡΟΣ

Εισαγωγή στο αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη από τον Ηλία Φραγκούλη,κριτικό κινηματογράφου

Μία εικόνα του Νίκου Νικολαΐδη:Αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ DirectingHell του Χρήστου Χουλιάρα

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES

19.30 | ΦΑΡΟΣ

Manouchedrome trio ft. Alexis Stenakis& Sofia Braila

Gypsyswing διασκευές σε τραγούδια από ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα

Οι ηθοποιοί Χρήστος Βαλαβανίδης και Όλια Λαζαρίδου ερμηνεύουν διαλόγους και μονολόγους από την ταινία Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα, με τη συνοδεία της μουσικής των Γιάννη Κασέτα και ΑπόστολουΛεβεντόπουλου

Γιώργος Χατζηνάσιος

Ο μουσικοσυνθέτης ερμηνεύει στο πιάνο τις μουσικές που εμπνεύστηκε για τις ταινίες Πρωινή Περίπολοςκαι Γλυκιά Συμμορία

20.30 | ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ

Ο Νίκος Τουλιάτος και η ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ επαναπροσδιορίζουν με τακρουστά τους, μουσικές της ταινίας Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου

TheManfromManagra

Το project του Coti K, ο Άνθρωπος από τη Μανάγκρα, σε τραγούδια με Tηνιακή αύρα – το νησί που αγαπούσε ο Νίκος Νικολαΐδης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

MULTIFUNCTIONALROOM ΕΒΕ

17.30 | Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (110’)

19.30 |The Ζero Υears(120’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

20.00 |LacrimaeRerum (11’ – μικρού μήκους)

Ευρυδίκη ΒΑ 2037(105’)

22.00 |Πρωινή Περίπολος (108’)

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ

22.00 | Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (110’)

Παρουσίαση: Χρήστος Βαλαβανίδης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/10
ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

19.30 | ΦΑΡΟΣ

Ο θάνατος μέσα στις στοές μυρίζει πάντα αγιόκλημα

Ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Νίκο Νικολαΐδη, των Άγγελου Φραντζή και Νίκου Πάστρα, φτιαγμένο με υλικά από τις ταινίες του σκηνοθέτη

Τα χρόνια της χολέρας: Από την Ευρυδίκη στο ζοφερό μέλλον

Σκέψεις και απόψεις σχετικά με το πώς το μέλλον γίνεται παρόν, έτσι όπως παρουσιάζεται στις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Συντονισμός:

Αφροδίτη Νικολαΐδου, ιστορικός κινηματογράφου

Ομιλητές:

Δημήτρης Παπανικολάου, αναπλ. καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Ρέα Γρηγορίου, Διδάκτωρ Ιστορίας και Δραματολογίας ΑΠΘ

Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου-Νικολαΐδου, σκηνογράφος-ενδυματολόγος

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES

21.00 | ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑΣΚΑΛΙΑ

Dr. AlbertFlipoutsoneCANbandakaMickeyPantelous

Ένας άνθρωπος, μια κονσέρβα, μια ορχήστρα! Σε μπλουζ και rock ’n’ roll κομμάτια που αγαπούσε ο Νίκος Νικολαΐδης

NassiaGofa&SpiralTrio

Τζαζ μελωδίες από ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

MULTIFUNCTIONALROOM ΕΒΕ

17:30 | Το Κορίτσι Με Τις Βαλίτσες (120’ – τηλεταινία)

19:30 | Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (110’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

20:00 | Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (120’)

22:00 | SingaporeSling (115’)

Παρουσίαση:

Αλέξης Αλεξίου, σκηνοθέτης,

Αλέξανδρος Βούλγαρης (TheBoy), μουσικός-σκηνοθέτης

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ

22:00 | Πρωινή Περίπολος (108’)

Παρουσίαση: Στέργιος Πάσχος, σκηνοθέτης

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 07/10

ΟΜΙΛΙΕΣ/ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

19.00 | ΦΑΡΟΣ

Ίχνη νικοτίνης σε γυναικεία δάχτυλα, υγραμένα μάτια και βραχνή φωνή: Από τον Βαλκάνιο στον Μοντεζούμα – το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Νικολαΐδη

Συντονιστής:

Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Άννα Πούπου, ιστορικός κινηματογράφου

Κώστας Περούλης, συγγραφέας-σεναριογράφος

Ευθύμης Μιχελουδάκης, σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο Μια στεκιά στομάτι του Μοντεζούμα, καθώς προβάλλονται σκηνές της, εμπνευσμένης από το βιβλίο, ταινίας μικρού μήκους, Μόλλυ 6 με 8, του Ευθύμη Μιχελουδάκη

ΜΟΥΣΙΚΗ/PERFORMANCES

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ

20.00 | KontrafourisKapadaiQuartet

Τζαζ μουσικές από τις ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη

Gravitysays_i

Ηλεκτρισμένοι ήχοι και σκοτεινά ατμοσφαιρικά μονοπάτια που παραπέμπουν σε εκείνα των ταινιών του Νίκου Νικολαΐδη

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ

MULTIMEDIAROOMEBE

17:30 |LacrimaeRerum (11’ – μικρού μήκους)

ΕυρυδίκηΒΑ 2037(105’)

19:30 | Singapore Sling (115’)

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

20:00| Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (110’)

22:00| Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (120’)

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ

21:30 | Γλυκιά Συμμορία (151’)

Παρουσίαση:

Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Δώρα Μασκλαβάνου, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Τάκης Μόσχος, ηθοποιός

Και αυτόν τον μήνα, όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγαίνια το Σάββατο για το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης

Στη Σαντορίνη, στην παραλία της Βλυχάδας, εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Ιουλίου, το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης ή Santorini Arts Factory (SAF): Με ένα πλούσιο πρόγραμμα όπου όλες σχεδόν οι τέχνες έχουν βρει τη θέση τους, το SAF με τις εκδηλώσεις του αισιοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους μια[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *