Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

180 υπογραφές για να «στρίψει» Αριστερά η Ευρώπη

0 σχόλια ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της διανόησης όπως ποιητές και συγγραφείς αλλά και καλλιτέχνες συνυπογράφουν το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Η Πρωτοβουλία, «συνέλεξε» 180 υπογραφές μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα ονόματα του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά, πρώην συνεργάτη του Κώστα Σημίτη, της εμβληματικής φωνής της Αριστεράς Μαρίας Φαραντούρη, του Γιώργο Κιμούλη- σύζυγο της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη- του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, της ερμηνεύτριας Δήμητρας Γαλάνη κα.

«Δεν είμαστε εμείς οι ευρωσκεπτικιστές»

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα- κατά την εκδήλωση της Πρωτοβουλίας στο Ακροπόλ- ήταν το όραμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Ευρώπη αλλά και ο διαχωρισμός των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού από την Αριστερά. Δεν είμαστε εμείς ευρωσκεπτικιστές. Αυτοί διαλύουν και ασχημαίνουν την Ευρώπη. Εμείς είμαστε αρνητές της δικής τους Ευρώπης, της Ευρώπης των τραπεζών και των πολυεθνικών. της Ευρώπης της λιτότητας και του αυταρχισμού. Γιατί αυτή η Ευρώπη είναι και αποκρουστική και επικίνδυνη. Εμείς αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Πριν προλάβουν να την οδηγήσουν σε διάλυση και καταστροφή όσοι ανεύθυνα σήμερα τη κυβερνάνε. Που είναι οι πραγματικοί αντιευρωπαϊστές, ακριβώς γιατί την απομακρύνουν από τις ιδρυτικές της αξίες. Της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. Αξίες που εμείς αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας ειδική αναφορά στο κίνδυνο «αναγέννησης» του φασιμού και του μίσους μεταξύ των λαών που γεννά η Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Περιγράφοντας τους πολιτικούς στόχους κόμματός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις ευρωεκλογές σημείωσε πως σε αυτούς περιλαμβάνετε μια ισχυρή Αριστερά στην Ευρώπη αλλά και η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα, τονίζοντας άλλωστε πως και η ίδια η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν δεν είναι τυχαία αφού σε αυτή τιμώνται αλά και προσωποποιούνται οι αγώνες του ελληνικού λαού που έγινε το πειραματόζωο της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και της προεδρίας του τονίζοντας πως η πρώτη απόφαση που λάμβανε θα ήταν η απόσυρση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Τρόικα. Παράλληλα, όπως σημείωσε, θα έθετε αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διεκδικούσε περισσότερες αρμοδιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα.

Κ. Τσουκαλάς: Αριστερά ή διάλυση της ΕΕ

Λίγο νωρίτερα ο καθηγητής, κ. Τσουκαλάς αφού ανέλυσε τις στρεβλώσεις αλλά και τα αδιέξοδα ενώπιον των οποίων έχει βρεθεί η ΕΕ και οι λαοί της Ευρώπης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αριστερά αποτελεί πλέον μονόδρομο. Όπως σημείωσε σήμερα υπάρχουν πλέον όλοι οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί όροι για μια αντιπολίτευση που θα ξέρει να πει «όχι», είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί την ανατολή της Αριστεράς γιατί «Η ΕΕ είτε θα μετεξελιχθεί σε Αριστερή είτε θα πάψει να υπάρχει».

Ο δε Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος πέρα από συντονιστής της εκδήλωσης παρουσίασε και το κείμενο στήριξης της Πρωτοβουλίας υποστήριξε ότι «αυτός είναι ο Μάης που πρέπει να στρίψει Αριστερά η Ευρώπη» κόντρα στα αδιέξοδα της Ευρώπης του μονόδρομου, του νεοφιλελευθερισμού, της απελπισίας και των 25εκ ανέργων. Για να «απαντήσει» στον στοίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη («μας γέρασαν προώρος) λέγοντας «Δεν έχουμε γεράσει ι είμαστε εδώ και πιστεύομε και ελπίζουμε. Η ομορφιά της άνοιξης της Αριστεράς του Μανώλη Γλέζου, του πατέρα μου, των δικών σας γονιών και όσων βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν είναι εδώ».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Ιταλός Γκουίντο Βιάλε, ο οποίος πρωτοστατεί στην πατρίδα του μαζί με την Μπάρμπαρα Σπινέλι-
κόρη του Αλτιέρο Σπινέλι- «πατέρα» της ΕΕ- υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα με το ψηφοδέλτιο «Un altra Europa con Tsipras». Σε μαγνητοσκοπημένη «εμφάνιση» και ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος συνυπογράφει το κείμενο στήριξης για την υποψηφιότητα, συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα στους πρωταρχικούς λόγους που τον «έπεισαν» το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει φανατικά φιλοευρωπαίος».

Σημειώνεται ότι στην Πρωτοβουλία πέρα από ανένταχτους Αριστερούς μετέχουν φορείς, κινήματα και κόμματα όπως η Κοινωνική Συμφωνία, της Λούκας Κατσέλη, το ΠΡΑΤΤΩ, του καθ. Πολιτικών Θεωριών Πανεπ. Πειραιώς, Νίκο Κοτζιά, η «Αριστερή Προοπτική» συντονιστής της οποίας είναι ο Στέφανος Μπαγεώργος και με ενεργή συμμετοχή ο Ανδρέας Νεφελούδης (αμφότεροι πρώην μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ) και Κοινωνία Πρώτα του Οδυσσέα Βουδούρη.

Μεταξύ των πανεπιστημιακών ξεχωρίζουν τα ονόματα: Άρης Καζάκος (καθ. Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ), Κώστας Βεργόπουλος (καθ. Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου του Παρισιού), Βασίλης Καρδάσης (καθ. Οικον. Ιστορίας Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης), Κύρκος Δοξιάδης (καθ. Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), Γεράσιμος Κουζέλης (καθ. Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ), Μιχάλης Σπουρδαλάκης (καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών) Αγγελική Μουτσάτσου (καθ.ΕΜΠ), Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Καλλιτέχνες όπως ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ερμηνευτές όπως ο Αλκίνοος Ιωανίδης, η Φωτεινή Δάρρα, ο Γιάννης Κότσιρας και ηθοποιοί όπως ο Ντίνος Καρύδης, η Μάρθα Καραγιάννη και πολλοί άλλοι. Στη λίστα των 180, περιλαμβάνονται ακόμη ποιητές, συγγραφείς, γλύπτες, σεναριογράφοι αλλά και δημοσιογράφοι όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Κιάος, ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Γιώργος Καραμέρος.

Στο δε κείμενο της Πρωτοβουλίας τονίζεται ότι οι υπογράφοντες επέλεξαν να εκφράσουν τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Τσίπρας καθώς:

«Υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά κομματικά πλαίσια και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

-έχει ένα βαθύ συμβολικό χαρακτήρα που ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα, που απεικονίζει την αφύπνιση του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως τη θέληση της ευρωπαϊκής Αριστεράς να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης των λαών ανατρέποντας την πορεία «γερμανοποίησης» της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική απ’ αυτή την άποψη η δημιουργία του συνδυασμού Lista Tsipras στην Ιταλία.

-ενδυναμώνει τις δυνατότητες αναζήτησης μιας εναλλακτικής πολιτικής για την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην προοπτική κατάργησης των μνημονιακών πολιτικών και αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με τους δανειστές και εταίρους-προωθεί την ξεχασμένη πλέον ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των εγγυήσεων του κοινοτικού κεκτημένου που έχουν ανασταλεί».

Και καταλήγει: «Ας μην ξεχνάμε ότι η Αριστερά είναι ιστορικά μια κατεξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη. Χωρίς την Αριστερά, το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι ευρωπαϊκό».

Τη λίστα με τις υπογραφές στήριξης στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, μπορείτε να τις δείτε εδώ:

http://www.syriza.eu/index.php/2014-04-06-14-39-26/2014-04-11-19-00-17/item/156-einai-i-ora-tis-evropaikis-aristeras-me-tis-protes-180-ypografes

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *