Ο Πειραιάς τίμησε τον Πολιούχο και προστάτη του Άγ. Σπυρίδωνα

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ πραγματοποιήθηκαν οι φετινές Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιο της πόλεως του Πειραιά, Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό.

Από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα τελέστηκε ο Εσπερινός στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό οποίος εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε στάδιο ανακαινίσεως.

«Μαζί με την εόρτιο μνήμη του, πανηγυρίζουμε γηθοσύνως και την ανακαίνιση του περίπτυστου, εμβληματικού, ιστορικού Ναού που ευρίσκεται ακριβώς άνωθεν των ερειπίων και του Καθολικού της πάλαι ποτέ περίπτυστης και ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, η οποία από τον 11ο αιώνα υπήρξε φάρος της πίστεως και της ρωμιοσύνης» είπε στο κήρυγμά του κατά την διάρκεια της σημερινής (12/12) Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περίοδο του τουρκικού ζυγού, σημείωσε ότι το Μοναστήρι του Αγίου υπήρξε «εκείνος ο πυλώνας διασώσεως της εθνικής, ηθικής και πνευματικής μας ιδιοπροσωπίας και αυτοσυνειδησίας».

Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε προς τους τρεις δωρητές «οι οποίοι έχουν αναλάβει να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανακαινίσεως του ιστορικού αυτού Ναού. «Είχαν αυτή την ένθεη φιλογενή διάθεση να διασώσουν και να ανακαινίσουν αυτόν τον πανίερο Ναό ο οποίος είναι το καύχημα αλλά και το έμβλημα της πόλεως του Πειραιώς», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό μας, διότι εισάκουσε τις ταπεινές μας προσευχές και ενέπνευσε στις καρδιές των τριών αυτών αγγέλων την διάθεση να προσφέρουν από την προσωπική τους περιουσία για να ανακαινιστεί ο Ναός αυτός εσωτερικά και εξωτερικά, επανερχόμενος στην προτέρα του δόξα και μεγαλοπρέπεια». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα και την έφορο της αρχαιολογικής υπηρεσίας κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου, υπό την επίβλεψη και τις εντολές της οποίας γίνεται «όλο αυτό το θαυμάσιο έργο της ανακαινίσεως του Ιερού Ναού».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ επεσήμανε πως η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος μας προσφέρει, πέραν όλων των άλλων, μία δυναμική διάσταση αυτογνωσίας. Τόνισε πως στην σημερινή εποχή των πολλών κρίσεων και συγχύσουν, των μεγάλων ανατροπών που καθημερινά ενοχλούν την πνευματική μας ευαισθησία «ο Άγιος Σπυρίδων με το αδιαλώβητο σκήνωμά του που υπερέβη την κυτταρική σήψη και φθορά και επί 19 τώρα αιώνες είναι αγωγός των Θείων Ενεργειών και κουρνός Θαυμάτων απείρων και Ευλογιών, μας χαρίζει την δυναμική επίγνωσή του ότι δεν έχουμε κληθεί να ολοκληρώσουμε έναν απλό βιολογικό κύκλο – όπως αφελώς ισχυρίζονται κάποιοι – αλλά μέσα από την κατά φύσιν ωραιότητά μας, η οποία αποτελεί την εικόνα του Δημιουργού των απάντων εντός μας… να επιτύχουμε το υπέρ φύσιν, να κατορθώσουμε δηλαδή την μετοχή μας στην άκτιστη ζωή που υπερέχει και υπερβαίνει της κτιστότητος μας».

«Η πρόταση του Ιερού Σπυρίδωνα σήμερα και πάντοτε μέσα από το βίωμα του, μέσα από την διδαχή του, είναι ακριβώς αυτή» υπογράμμισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος: «με εφαλτήριο το κατ’ εικόνα, το κατά φύσιν, να αποβούμε μέτοχοι του υπέρ φύσιν, να κατορθώσουμε δηλαδή την όντως ελευθερία των τέκνων του Θεού η οποία μας καθιστά κοινωνούς των ακτίστων ενεργειών του Παναγίου Πνεύματος όπως ακριβώς συνέβη με τον Ιερό Σπυρίδωνα».

Κάνοντας λόγο σε γεγονότα – σταθμούς της ζωής του, αναφέρθηκε στην κατατρόπωση του Αρείου «όχι με δολοπλόκους σημειολογίας και με φιλοσοφικές εναποθετήσεις, αλλά με εκείνο το υπέροχο θαύμα του κεραμείου, όταν το εκράτησε και ανελήθη το κεράμιο.. στα τρία του συστατικά μέρη: στην φωτιά, το χώμα και το νερό», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «έτσι, το τρισυπόστατο του Θεού, κατεδείχθη δια αυτού του ταπεινού και απλού ανθρώπου, ο οποίος έβοσκε ποίμνια και τώρα έχε αναδειχθεί σε ποιμένα λογικών προβάτων».

Στη συνέχεια αφού υπογράμμισε πως «είναι διαχρονική η χάρις του Αγίου Σπυρίδωνος», αναφέρθηκε στην σημερινή εποχή «η οποία προβάλει το παρά φύσιν, για να αποβεί ο άνθρωπος εύχρηστο υλικό για την καταδολίευση της ελευθερίας του».

«Νομίζει ότι έτσι (ο άνθρωπος) γίνεται ελεύθερος, αλλά έτσι αποβαίνει σκλάβος και δούλος των πιο χυδαιοτέρων και τρομακτικών παθών που έχει ποτέ συλλάβει η ανθρώπινη διάνοια», είπε.

Τόνισε πως σήμερα ως άνθρωποι επιλέγουμε την χωματοποίηση του ανθρωπίνου προσώπου, ενώ «ο Άγιος Σπυρίδων μας καλεί να ανεβούμε στο υπέρ φύσιν».

«Ο Άγιος Σπυρίδων με τα θαυμάσιά του αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος δεν πλάστηκε για να ζήσει απλώς κάποια γήινα χρόνια, αλλά να κατορθώσει αυτό το μέγεθος της αθανασίας του, να εισέλθει  στην πνευματική διάσταση της υπάρξεως», κατέληξε.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία, ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στις κεντρικές οδούς του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Χρόνια πολλά σε όλον τον Πειραιά, σε όλους τους Πειραιώτες. Γιορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας, γιορτάζει η πόλη μας. O Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο Πολιούχος της πόλης μας και σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά. Η λιτάνευση έγινε με τη θρησκευτική και την πολιτική ηγεσία της πόλης και της χώρας, με πολύ κόσμο. Σε λίγες ημέρες είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. Να πούμε ακόμη μια φορά χρόνια πολλά για την πόλη μας και τον Άγιο Σπυρίδωνα και σε όσους εορτάζουν. Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέος έτος για όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε αναμονή διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Σε αναμονή της οριστικοποίησης του συνάντησης, που έχει ζητήσει με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, βρίσκεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό στέλνουν σαφές μήνυμα, ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και πάλι σε κινητοποιήσεις, αφού εντός ολίγων ημερών κλείνουν «δύο μήνες απλήρωτοι». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του[…]

Περισσότερα »

Προσλήψεις… 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σε προσλήψεις επιπλέον 1.000 έως 2.000 εκπαιδευτικών -από τις 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών που ήδη δρομολογήθηκαν- προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, Νίκος Φίλης, και αναμένεται να ψηφιστεί απόψε στη Βουλή. Πέραν αυτών, δεσμεύεται κονδύλι, ώστε να υπάρξουν εντός του σχολικού έτους προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *