Δ.Θ. Πειραιά: Ο “Ηλίθιος” του Ντοστογιέφσκι μέχρι τις 3 Ιουνίου

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Πρεμιέρα είχε την Παρασκευή στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο “Ηλίθιος,” ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Ντοστογιέφσκι γεμάτο από αυτοβιογραφικές, κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές αναφορές.

Όπως σημείωνε και ο ίδιος, αυτό το μυθιστόρημα του σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου.

Πρόκειται για έργο που γράφτηκετο 1868 στην Ευρώπη μακριά απο την Ρωσία σε μια εποχή φτώχειας και ντοσταλγίας του Ντοστογιέφσκι για την πατρίδα του.

Επιληπτικές κρίσεις τον βασανίζουν, προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες, και κάπως έτσι τα έντονα συναισθήματα του αποτυπώνονται στο χαρτί.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ως πρίγκιπας Μίσκιν

Στην παράσταση ο Πέτρος Φιλιππίδης, έχοντας μια μεγάλη ευκαιρία στα χέρια του, υποδύεται τον πρίγκιπα Μίσκιν, έναν άνδρα ευγενικό, δειλό, καλό και απλοϊκό που πάσχει απο επιληψία, ενώ παράλληλα είναι ορφανός και φτωχός. Μολονότι, είναι 26 χρονών, η συμπεριφορά του και ο τρόπος που σκέπτεται θυμίζουν μικρό παιδί καθώς τόσο στην ψυχή, όσο και στον χαρακτήρα δεν δείχνει να έχει ενηλικιωθεί.

Βρισκόμαστε στην Ρωσία του 19ου αιώνα. Όσοι τον συναντούν στην Αγία Πετρούπολη, εποχή που επιστρέφει μετά από μεγάλη απουσία, τον χλευάζουν για την αγαθή του φύση.

Οι ίντριγκες, τα πάθη, οι εγωισμοί φανατίζουν τους περισσότερους, ο κόσμος γύρω από τον Μίσκιν είναι γεμάτος από απατεώνες, μέθυσους και άρπαγες, που λίγο πολύ όμως μέσα από την δοτικότητα του αποσυντονίζονται. Τι πρόκειται να γίνει όταν ο Μίσκιν κληρονομήσει μια μεγάλη περιουσία; Τι πρόκειται να ακολουθήσει όταν η ζωή του διασταυρώνεται με την Ναστάζια Φιλίποβνα αλλά και τον Ραγκόζιν; Κατά πόσο θα ξεπεραστούν τα όρια;

Οι συντελεστές

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Νίκου Διαμαντή και σε νεα διασκευή των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη.

Πλάι στον Πέτρο Φιλιππίδη, ζωντανοί χαρακτήρες ερμηνεύονται από πολλούς και καλούς ηθοποιούς σ΄ ένα μωσαϊκό ανθρώπων με διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις και συμπεριφορές. Ανάμεσα τους: Γιάννης Στάνκογλου, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κίτσου, Γιώτα Φέστα, Ιωάννης Παπαζήσης, ενώ ξεχωρίζει με την εμφάνιση του σε ρόλο φιλάργυρου και υπερόπτη στρατηγού ο μεγάλος ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου. Συμμετέχει επίσης η χορωδία Λίμπρο Κόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμφίπολη: Τι έδειξε η πρώτη ακτινογραφία στο Λόφο

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξήχθησαν με αποσπασματικό χαρακτήρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη δημιουργία μοντέλου του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν[…]

Περισσότερα »

Barbara Mendes Brazilian Fire! (HALF NOTE JAZZ CLUB 30/1)

Πέρα από του να είναι μια σπουδαία τραγουδίστρια της σύγχρονης βραζιλιάνικης μουσικής, η Barbara Mendes είναι και μια καλλιτέχνις που έχει ξεχωρίσει στη χώρα μας χάρη στις επανειλημμένες εμφανίσεις της στο Half Note Jazz Club και δίνοντας πάντα στις παραστάσεις της την πραγματική φλόγα και ψυχή της βραζιλιάνικης μουσικής. Η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *