«Ο συνήγορος του διαβόλου»… H αλήθεια έχει πάντα δύο όψεις!

Αν ρωτήσει κανείς τους πολίτες αυτής της χώρας «ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάντια της  Ελλάδος;» οι περισσότεροι  θα σκεφτούν τους πολιτικούς. Ο αμέσως επόμενος «ένοχος» είναι οι τράπεζες… Στους εκατό οι 99 θα κατονομάσουν υπεύθυνο της δυστυχίας τους τις τράπεζες.

Οι κακές τράπεζες, που ρουφούν το αίμα των ανθρώπων, που παίρνουν σπίτια, που παίρνουν τα λεφτά τους διπλά και τριπλά και που θησαυρίζουν πάνω στον πόνο των απλών ανθρώπων. Ο κάθε ένας από τους (εντός και εκτός εισαγωγικών) δυστυχισμένους, έχει να σου διηγηθεί και μια ιστορία στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι αδικήθηκε από κάποια τράπεζα.  Ο κόσμος έχει δαιμονοποιήσει τις τράπεζες, μιλάει με τα χειρότερα λόγια γι αυτές, βρίζει τους υπαλλήλους ενώ έχουμε και ακραίες εκδηλώσεις μίσους  με αποκορύφωμα το τραγικό περιστατικό της MARFIN το 2010.

H αλήθεια όμως  έχει δύο όψεις

Επειδή η αλήθεια όμως  έχει πάντα δύο όψεις ας δούμε και την άλλη πλευρά…  Η αλήθεια είναι ότι τις δύο προηγούμενες δεκαετίες ο Έλληνας διακρινόταν από μια μανία καταναλωτισμού, η οποία είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο καθένας ήθελε να πάρει ένα δάνειο ή  μια πιστωτική κάρτα, για να μπορέσει να αποκτήσει αυτά που ονειρευόταν, έστω και αν ήξερε ότι θα ήταν δύσκολο να τα επιστρέψει. Οι τράπεζες διέθεταν μεγάλα ποσά, προκειμένου να ικανοποιήσουν  τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού με συνέπεια να δανείζονται άπαντες χωρίς να σκέφτονται την επόμενη μέρα , χωρίς να σκέφτονται ότι όσα χρήματα πήραν έπρεπε να τα αποδώσουν και μάλιστα με τόκο.

Αυτό το αγνοούν, όσοι σήμερα θυμώνουν με τις τράπεζες και τις κατηγορούν ότι εξαπατήθηκαν από αυτές. Με άλλα λόγια είναι σαν κάποιος να πηγαίνει για φαγητό σε ένα ακριβό ρεστοράν και μόλις γευτεί όσα επιθυμεί να θυμώσει επειδή πρέπει να πληρώσει το αντίτιμο.

Kανένας καταναλωτής δεν πήρε δάνειο υπό την απειλή του όπλου

Η  πικρή αλήθεια είναι ότι κανένας καταναλωτής δεν πήρε δάνειο ή δεν απέκτησε πιστωτική κάρτα υπό την απειλή του όπλου. Για τα δάνεια αυτά ο κάθε πολίτης έχει υπογράψει έχοντας λάβει γνώση και του υψηλού επιτοκίου που αυτά είχαν. Το γιατί υπέγραψε ας το αναζητήσουμε σε άλλους παράγοντες. Μεγαλομανία, τάση επίδειξης(να αποκτήσει για παράδειγμα κάποιος  ακριβό αυτοκίνητο για να εντυπωσιάσει τον γείτονα), ακόμη και λάθος πρότυπα ,σε μια κοινωνία που αρέσκεται να κοιτά την εικόνα και όχι την ουσία.

Ο σκοπός  αυτού του κειμένου δεν είναι βέβαια να αγιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά τουλάχιστον να λάβουμε υπόψη μας όλοι, ότι κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις και ότι έχουμε και εμείς ευθύνη για την ζωή μας και δεν είμαστε άβουλα πιόνια του συστήματος που σκοπό έχει να μας ¨αφανίσει¨. Αλλιώς μεταθέτουμε την ευθύνη πάντα στους άλλους και γινόμαστε τα θύματα που πάντα τα εκμεταλλεύονται, χωρίς την θέληση τους.

Σ.Σ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο…

Από την επόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το σταδιακό κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς  των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, τράμ) ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση της προσωποποιημένης κάρτας.

Περισσότερα »

Δίωξη για 1 κακούργημα και 4 πλημμελήματα στον 64χρονο οδηγό

Ποινική δίωξη για ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος και τέσσερα πλημμεληματικού βαθμού, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του οδηγού της νταλίκας που χθες Τετάρτη το πρωί ξέφυγε από την πορεία της, στη λεωφόρο

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *