Ο Σολτς συνεχίζει την παράδοση Σόιμπλε

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 αλλά και τις προβλέψεις για τους προϋπολογισμούς έως το 2022, που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Κοινή διαπίστωση των αναλυτών φαίνεται να είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θυμίζει τον παλιό, τον γνωστό για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ασκούσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στην παράδοση Σόιμπλε», τιτλοφορεί σχόλιό της η Handelsblatt. «Όταν στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς ένας σοσιαλδημοκράτης εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, στο SPD γεννήθηκαν ελπίδες για πραγματική αλλαγή τροχιάς στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Όμως αφού παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς το οικονομικό του σχέδιο για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο προϋπολογισμός έχει λίγα νέα στοιχεία, αντιθέτως διαθέτει πολλά από την κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο νέος μεγάλος συνασπισμός συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο παλιός. Ανακηρύσσει το ‘συνεχίζουμε όπως πριν’ σε στάτους κβο – με καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα (…)», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Πιστός στην πολιτική λιτότητας;

Για «εκλογική απάτη» του Όλαφ Σολτς κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung. Μάλιστα ο σχολιαστής συνδυάζει το όνομα του γερμανού υπουργού Οικονομικών με το επίθετο του προκατόχου του, κάνοντας λόγο για «Όλαφ Σόιμπλε» με στόχο να καταδείξει ότι ο σοσιαλδημοκράτης δεν παρεκκλίνει από τη γραμμή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού.

Η TAZ επισημαίνει τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει το SPD με αφορμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν σοσιαλδημοκράτη – μεταξύ άλλων ότι «αυτός θα μπορούσε να αλλάξει την καταστροφική γερμανική πολιτική λιτότητας στην ΕΕ».

Όμως «ο Όλαφ Σολτς κάνει τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσει αυτές τις υποσχέσεις. Δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική του χριστιανοδημοκράτη προκατόχου του (…)». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό για την ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διακρίνει κανείς εάν και πως σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που παραλίγο θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή.  Ο Σολτς αποφεύγει στις δημόσιες εμφανίσεις του επιμελώς να διαφοροποιηθεί από τον Σόιμπλε. Αυτό δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το SPD συνεχίσει την παλιά γνωστή συνταγή στην ΕΕ, θα πρόκειται για καταστροφή και τίποτε άλλο παρά εκλογική απάτη».

«Επενδύοντας όπως ο Σόιμπλε», γράφει σκωπτικά το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο μεγάλος συνασπισμός είχε υποσχεθεί αυξημένες επενδύσεις, αλλά αυτές μειώνονται τώρα βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τις πολλές αντιρρήσεις που εκφράζονται για τα σχέδια που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς και παρατηρεί ότι «ο σοσιαλδημοκράτης προσανατολίζεται με βάση τον προκάτοχό του περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί».

dw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΛΠ: Γενική Συνέλευση για το φιλικό διακανονισμό

Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία  «δεν κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου της δεύτερης τροποποιητικής σύμβασης  μεταξύ της ΟΛΠ Α.Ε. και της Σ.Ε.Π. Α.Ε. ο Πρόεδρος και Διευθύνων  Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου θα συνέλθει εκ νέου εκτάκτως[…]

Περισσότερα »

Αυξήθηκε κατά 2,4% η χωρητικότητά του Ελληνικού Στόλου

H ∆ύναµη του Ελληνικού Εµπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, το µήνα Φεβρουάριο  2014 σε σύγκριση µε την αντίστοιχη Δύναµη του Φεβρουαρίου 2013, παρουσίασε µείωση κατά  2,1% έναντι µείωσης 3,3% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς  το 2012. Ωστόσο η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *