Ο Σολτς συνεχίζει την παράδοση Σόιμπλε

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το σχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2018 αλλά και τις προβλέψεις για τους προϋπολογισμούς έως το 2022, που παρουσίασε σήμερα στο Βερολίνο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Κοινή διαπίστωση των αναλυτών φαίνεται να είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θυμίζει τον παλιό, τον γνωστό για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ασκούσε, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στην παράδοση Σόιμπλε», τιτλοφορεί σχόλιό της η Handelsblatt. «Όταν στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς ένας σοσιαλδημοκράτης εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, στο SPD γεννήθηκαν ελπίδες για πραγματική αλλαγή τροχιάς στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Όμως αφού παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς το οικονομικό του σχέδιο για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο προϋπολογισμός έχει λίγα νέα στοιχεία, αντιθέτως διαθέτει πολλά από την κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο νέος μεγάλος συνασπισμός συνεχίζει από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο παλιός. Ανακηρύσσει το ‘συνεχίζουμε όπως πριν’ σε στάτους κβο – με καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα (…)», εκτιμά η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Πιστός στην πολιτική λιτότητας;

Για «εκλογική απάτη» του Όλαφ Σολτς κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung. Μάλιστα ο σχολιαστής συνδυάζει το όνομα του γερμανού υπουργού Οικονομικών με το επίθετο του προκατόχου του, κάνοντας λόγο για «Όλαφ Σόιμπλε» με στόχο να καταδείξει ότι ο σοσιαλδημοκράτης δεν παρεκκλίνει από τη γραμμή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού.

Η TAZ επισημαίνει τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει το SPD με αφορμή την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από έναν σοσιαλδημοκράτη – μεταξύ άλλων ότι «αυτός θα μπορούσε να αλλάξει την καταστροφική γερμανική πολιτική λιτότητας στην ΕΕ».

Όμως «ο Όλαφ Σολτς κάνει τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσει αυτές τις υποσχέσεις. Δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική του χριστιανοδημοκράτη προκατόχου του (…)». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου, «αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό για την ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διακρίνει κανείς εάν και πως σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική λιτότητας που παραλίγο θα οδηγούσε την Ελλάδα στην καταστροφή.  Ο Σολτς αποφεύγει στις δημόσιες εμφανίσεις του επιμελώς να διαφοροποιηθεί από τον Σόιμπλε. Αυτό δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Εάν το SPD συνεχίσει την παλιά γνωστή συνταγή στην ΕΕ, θα πρόκειται για καταστροφή και τίποτε άλλο παρά εκλογική απάτη».

«Επενδύοντας όπως ο Σόιμπλε», γράφει σκωπτικά το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο μεγάλος συνασπισμός είχε υποσχεθεί αυξημένες επενδύσεις, αλλά αυτές μειώνονται τώρα βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τις πολλές αντιρρήσεις που εκφράζονται για τα σχέδια που παρουσίασε ο Όλαφ Σολτς και παρατηρεί ότι «ο σοσιαλδημοκράτης προσανατολίζεται με βάση τον προκάτοχό του περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί».

dw.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκληρή η γραμμή από τους δανειστές

Μία «πρώτη γεύση» από την στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές μας απέναντι στο αίτημα της Αθήνας για «χαλάρωση» των σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από τους ομολόγους του της ευρωζώνης. Μάλιστα οι πιστωτές δεν «μάσησαν» τα λόγια τους και εξέφρασαν και επισήμως την άποψή τους,[…]

Περισσότερα »

Στις 26 Οκτωβρίου τα stress tests των τραπεζών

Στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης 130 τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ. Η συνολική αξιολόγηση αφορά στην ενδελεχή εξέταση των ισολογισμών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών: της Τράπεζας Πειραιώς, της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *