Σχέδια εμπορικής συνεργασίας Πειραιά – Πάναμα

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Πετούση

Μία νέα εποχή για τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τον Παναμά σηματοδοτεί η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή της Ελεύθερης Ζώνης του Παναμά Εμανουέλ Γκριμάλντι, στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται και η διώρυγα του Σουέζ.

Ο κ. Γκριμάλντι επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο περιοδείας που κάνει σε ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες 15 μέρες.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ήταν ο Πειραιάς όπου το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη παρουσία του υπεύθυνου ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Νίκο Μαυρίκο.

Ο κ. Γκιμάλντι απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις και ανέφερε ότι η ελεύθερη ζώνη μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο διαμετακομιστικό κέντρο για όλη την Αμερική, όπως λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά για την Ευρώπη μέσω της COSCO.

Σκόπιμο ένα Ελληνοπαναμεΐκο Επιμελητήριο στη χώρα

Είπε ακόμα ότι θα ήταν σκόπιμο ένα Ελληνοπαναμεΐκο Επιμελητήριο στη χώρα μας που θα μπορούσε να αποτελέσει τον μοχλό της εξέλιξης των διαμετακομιστικών ανταλλαγών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ ανέφερε ότι ο Παναμάς μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στο διακομετακομιστικό εμπόριο τα επόμενα χρόνια λόγω της θέσης του και σίγουρα η Ελλάδα θα πρέπει να προσανατολιστεί στην αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας που της παρουσιάζεται.

Η Παναμαϊκή αντιπροσωπεία εξέφρασε την ελπίδα ότι το νηολόγιο του Παναμά θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα αφού πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων την χρησιμοποιούν.

Ανέφερε δε, ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αφού η κυβέρνηση του Παναμά πριν λίγες ημέρες έβγαλε την Ελλάδα από την λίστα των χωρών που θεωρούνται επισφαλής για επενδύσεις.

Ο ρόλος του Καναλιού Ένα

Ενεργό ρόλο για την πραγματοποίηση της συνάντησης διαδραμάτισε το «Κανάλι Ένα 90.4» δεδομένου ότι η Παναμαϊκή πλευρά εμπιστεύεται τον πολυσχιδή χαρακτήρα του Καναλιού και την εγκυρότητά του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

375 εκ. άνθρωποι επιβιώνουν με 0,98 ευρώ την ημέρα

«Να μην μείνει κανείς πίσω. Η δουλειά να εξαλείψει τη φτώχεια». Με αυτό το σύνθημα “γιόρτασε” ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO) την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της φτώχειας που έχει οριστεί για τις 17 Οκτωβρίου. Σε δήλωση του, ο γενικός διευθυντής του ILO, κ. Guy Ryder, επισημαίνει πως[…]

Περισσότερα »

Με διάρκεια ενός έτους το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη

(upd2) Με ποια εισοδηματικά κριτήρια θα γίνεται η ένταξη στο νέο πλαίσιο το οποίο θα έχει διάρκεια ζωής ενός έτους. Τι συμφωνήθηκε για τις αιτήσεις ένταξης στο σημερινό πλαίσιο που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Με συμφωνία στα κρίσιμα θέματα που παρέμειναν ανοικτά στην συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *