Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Παρουσίαση του βιβλίου “Λεξικό χωρίς γραβάτα”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι Εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν την παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη “Λεξικό χωρίς γραβάτα” την Τετάρτη, 16 Μαΐου και ώρα 19.30, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου.

Για τη δημαγωγία και το φαινόμενο της “διπλής γλώσσας” στην πολιτική, στην οικονομία και στη δημοσιογραφία συζητούν με τον συγγραφέα:
– Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Επίτροπος στην Ε.Ε.
– Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
– Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.

“Λεξικό χωρίς γραβάτα”

Το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη, καταπιάνεται με αυτό, ακριβώς, το φαινόμενο της «διπλής γλώσσας». Μιας γλώσσας την οποία άλλοτε αποκαλούσαμε «ξύλινη», αλλά που σήμερα ο ίδιος την χαρακτηρίζει «γλώσσα από πλαστελίνη». Παραπλανητικά εύπλαστη και επικίνδυνη γιατί «κολλάει στο μυαλό και ακινητοποιεί τα κριτήριά μας».

Η εμπλουτισμένη έκδοση του “Λεξικού Χωρίς Γραβάτα” καταγράφει, «μεταφράζει» και σχολιάζει περισσότερα από 400 λήμματα που έχουν εισβάλει στον δημόσιο λόγο με στόχο να εξωραϊσθούν ψεύδη, καιροσκοπισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες. Να δημιουργηθεί μία επικοινωνιακή Βαβέλ ώστε, μέσω της σύγχυσης λέξεων και νοημάτων, να υπονομευθεί ο ορθολογισμός! Να αλλοιωθούν τα κριτήρια του απλού πολίτη και, τελικά, να χειραγωγηθούν οι επιλογές του!

Τα δείγματα αυτής της Διπλής Γλώσσας, της αργκό της προπαγάνδας και της παραπλάνησης, συνοδεύονται από φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που τα υπενθυμίζουν, τεκμηριώνοντας και τον ύπουλο ρόλο τους. Η ανάδειξή τους, λοιπόν, ίσως φανεί χρήσιμη σε όσους αναζητούν την αλήθεια στη σκέψη και στη διατύπωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλίο… “Νουρεντίν Μπόμπα” του Στρατή Τσίρκα

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Επανακυκλοφορεί η νουβέλα του Στρατή Τσίρκα “Νουρεντίν Μπόμπα” ( εκδ. Κέδρος) με επίμετρο του φιλόλογου Γιάννη Παπαθεοδώρου (136 σελίδες). Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε γίνει το 1957 πριν εξήντα χρόνια! Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε μέσα σε δέκα μέρες το 1956 κατά[…]

Περισσότερα »

H «Ρόζα Μπερντ» Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ο Gerhart Hauptmann (1862–1946), Γερμανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Γερμανικού λογοτεχνικού νατουραλισμού. Είχε κερδίσει αρκετά λογοτεχνικά βραβεία στη Γερμανία. Το 1912 κέρδισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Το έργο του Rose Bernd έκανε πρεμιέρα το 1903, στο Deutsches Theater του Βερολίνου. Το 1919 γυρίστηκε σε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *