Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Παρουσίαση του βιβλίου “Λεξικό χωρίς γραβάτα”

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και οι Εκδόσεις Αρμός διοργανώνουν την παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη “Λεξικό χωρίς γραβάτα” την Τετάρτη, 16 Μαΐου και ώρα 19.30, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου.

Για τη δημαγωγία και το φαινόμενο της “διπλής γλώσσας” στην πολιτική, στην οικονομία και στη δημοσιογραφία συζητούν με τον συγγραφέα:
– Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός και Επίτροπος στην Ε.Ε.
– Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
– Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ.

“Λεξικό χωρίς γραβάτα”

Το Λεξικό Χωρίς Γραβάτα του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη, καταπιάνεται με αυτό, ακριβώς, το φαινόμενο της «διπλής γλώσσας». Μιας γλώσσας την οποία άλλοτε αποκαλούσαμε «ξύλινη», αλλά που σήμερα ο ίδιος την χαρακτηρίζει «γλώσσα από πλαστελίνη». Παραπλανητικά εύπλαστη και επικίνδυνη γιατί «κολλάει στο μυαλό και ακινητοποιεί τα κριτήριά μας».

Η εμπλουτισμένη έκδοση του “Λεξικού Χωρίς Γραβάτα” καταγράφει, «μεταφράζει» και σχολιάζει περισσότερα από 400 λήμματα που έχουν εισβάλει στον δημόσιο λόγο με στόχο να εξωραϊσθούν ψεύδη, καιροσκοπισμοί και πολιτικές σκοπιμότητες. Να δημιουργηθεί μία επικοινωνιακή Βαβέλ ώστε, μέσω της σύγχυσης λέξεων και νοημάτων, να υπονομευθεί ο ορθολογισμός! Να αλλοιωθούν τα κριτήρια του απλού πολίτη και, τελικά, να χειραγωγηθούν οι επιλογές του!

Τα δείγματα αυτής της Διπλής Γλώσσας, της αργκό της προπαγάνδας και της παραπλάνησης, συνοδεύονται από φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που τα υπενθυμίζουν, τεκμηριώνοντας και τον ύπουλο ρόλο τους. Η ανάδειξή τους, λοιπόν, ίσως φανεί χρήσιμη σε όσους αναζητούν την αλήθεια στη σκέψη και στη διατύπωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Ήταν τα τέλη του 2011 όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας ”Η άλλη θάλασσα”, που θα αναφερόταν στην Ελληνική κρίση και θα ολοκλήρωνε την τριλογία. Όμως, το νήμα της ζωής του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη κόπηκε ανεπάντεχα αργά το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2012 στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν του Νέου Φαλήρου, όπου[…]

Περισσότερα »

Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης στο “Μια Ζωή σαν Μυθιστορημα”

Ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της εποχής μας ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, θα είναι σήμερα στις 6 το απόγευμα στο στούντιο του Καναλιού Ενα, καλεσμένος στην εκπομπή “Μια ζωή σαν μυθιστόρημα” της Κατερίνας Παπαγεωργίου. Με δάσκαλο του τον Γιάννη Μόραλη, ο γνωστός δημιουργός έχει μέχρι σήμερα δεκάδες ατομικές και ομαδικές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *