Σε νέα εποχή περνούν οι καλλιέργειες μέσω του έργου Apollo

Του Συμεών Πεϊμανίδη

Σε νέα εποχή φαίνεται πως περνούν οι καλλιέργειες, μέσω του έργου Apollo, που χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 και συντονίζεται από την εταιρία Draxis.

Η πλατφόρμα αντλώντας στοιχεία από τους δορυφόρους του Copernicus της Ε.Ε, πληροφορεί έγκυρα και άμεσα τους αγρότες αναφορικά με τις καλλιέργειές τους. Το Apollo προσφέρει μια πληθώρα υπηρεσιών όπως:

  • Συμβουλές για την επεξεργασία του εδάφους.
  • Συμβουλές για την άρδευση, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή ποσότητα και η εξοικονόμηση νερού.
  • Παρακολούθηση παραμέτρων που δείχνουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον αγρό.
  • Ανάλυση των αποτελεσμάτων (συγκομιδή).
  • Πρόβλεψη καιρού με μεγάλη ακρίβεια.
  • Ζωνοποίηση του χωραφιού, έτσι ώστε να χωρίσουν τις καλλιέργειές τους και να εφαρμόσουν τις συμβουλές που τους παρέχονται.

Πιλοτικά το Apollo εφαρμόζεται σε συνεργασία με τον αγροτικό συνεταιρισμό Γιαννιτσών, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται σε αγροτικούς συνεταιρισμούς σε Ισπανία και Σερβία.

Τα πρώτα οφέλη από το Apollo έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Καλύτερα προϊόντα και ποιότητα εδάφους, μικρότερο κόστος παραγωγής, μείωση  της σπατάλης του νερού είναι μόνο μερικά από αυτά, αν αναλογιστεί κανείς τον πιλοτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

Ας ελπίσουμε πως τον δρόμο της καινοτομίας θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις (νεοφυείς και μη), που θα δώσουν μια νέα πνοή στην παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήπειρος: Στους -14 βαθμούς έπεσε ο υδράργυρος!

Σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ο υδράργυρος έπεσε αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ και στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους 2 με 3 βαθμούς. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη… Βωβούσα με -14.2 βαθμούς, στην Ανατολή Ιωαννίνων με -10 βαθμούς, στο[…]

Περισσότερα »

Έλεος με τους «εξυπνάκηδες»

  Του Νάσου Πουλακίδα… Καλές ή κακές οι μονοδρομήσεις στον κεντρικό Πειραιά ο κόσμος αρχίζει σιγά – σιγά να μπαίνει στο πνεύμα και να συνηθίζει. Αυτό που δεν χωράει το ανθρώπινο μυαλό είναι η στάση κάποιων συμπολιτών μας – ευτυχώς λίγων – οι οποίοι προκαλούν με τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *