25η Μαρτίου 2020… Πρώτη φορά χωρίς εορταστικές εκδηλώσεις

Της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου…

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα έχει αλλάξει η ζωή και οι συνήθειες, αν όχι όλων, των περισσοτέρων από εμάς. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία είναι και η ακύρωση των παρελάσεων και εορτασμού, προς αποφυγήν συγχρωτισμού, της 199ης επετείου για την «25ης Μαρτίου 1821».

Πότε, όμως έχουν ματαιωθεί ή αναβληθεί μαθητικές ή στρατιωτικές παρελάσεις εθνικής επετείου επί ελληνικού εδάφους;Στην Ελλάδα δεν έχουν ματαιωθεί, ποτέ άλλοτε οι παρελάσεις καθολικά.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η επέτειος της «28ης Οκτωβρίου» το 2011, στη Θεσσαλονίκη, λόγω επεισοδίων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να αποχωρεί και τη στρατιωτική παρέλαση να ματαιώνεται. Την ίδια ημέρα, επεισοδιακές ήταν και μαθητικές παρελάσεις σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Κυπρος και Ελληνική ομογένεια

Παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και εκτός ελληνικού εδάφους, όπως στην Κύπρο καθώς και σε περιοχές ανά τον κόσμο, όπου χτυπά η καρδιά του ελληνικού έθνους.

Το 2019, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε όλες τις πόλεις, για λόγους ασφαλείας, και κατόπιν συστάσεων του Τμήματος Μετεωρολογίας κα αυτή ήταν η μοναδική φορά μέχρι σήμερα.

Στην Αμερική το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Επιτροπή Παρελάσεως, αν δεν αναβάλλουν για μελλοντική χρονική στιγμή τις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου για εφέτος, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 13 περίπου δεκαετιών, από την άνοιξη του 1893 που διοργανώθηκε η πρώτη παρέλαση, που η ομογένεια δε θα γιορτάσει.

Κατά το παρελθόν το 2007,  ο τότε Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, αποφάσισε λόγω της καταιγίδας να ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις και ήταν πρώτη φορά που αναβλήθηκε η παρέλαση, αλλά έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 2007.

Ευχές για την ημέρα… και όχι μόνο

Εφέτος, λοιπόν, δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και εκδηλώσεις για την εθνική μας επέτειο. Δεν θα βγουν οι μαθητές στους δρόμους. Δεν θα γεμίσουν οι πλατείες από κόσμο, αλλά θα μείνουμε όλοι σπίτι και με εθνική υπερηφάνεια θα ευχηθούμε  «…του χρόνου να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 με τον πιο λαμπρό τρόπο», όπως ανέφερε και στο μήνυμά της προς τον ελληνικό λαό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χρόνια πολλά και καλά στον ελληνισμό ανά την υφήλιο.
Και υγεία σε όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ν.Δ.: Ανεπανόρθωτα έκθετη η κυβέρνηση για το Μάτι

«Η Δικαιοσύνη σήμερα, ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες» σχολιάζει για το Μάτι η Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επιβεβαιώνεται πλήρως το πόρισμα που από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες να συντάξουν για[…]

Περισσότερα »

Ενοχλημένοι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απο τις τροπολογίες

Φυτίλι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης –αντιπολίτευσης έβαλαν στη Βουλή, τελευταία ημέρα των εργασιών της πριν κλείσει για τις γιορτές, ο βομβαρδισμός με δεκάδες τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές που κατατέθηκαν -και έγιναν στην πλειοψηφία τους αποδεκτές από τον Γιώργο Σταθάκη– για τη διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα σε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *