27 Σεπτεμβρίου 1864: Η διαθήκη που ίδρυσε το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά

του Στέφανου Μίλεση

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1864 ο Νικήτας Τζαννής (ή Ζαννής ή Τζάννε) έμπορος και κτηματίας με καταγωγή από τα Κύθηρα, κάτοικος Πειραιώς, με την υπ΄ αριθμ. 840 διαθήκη του κληροδοτεί γενναίο ποσό καθώς και την εν Πειραιεί περιουσία του για την ανέγερση νοσοκομείου στον Πειραιά. Πρόκειται για το Τζάνειο Νοσοκομείο του οποίου η ανέγερση θα ξεκινήσει το 1866 και θα ολοκληρωθεί επτά χρόνια αργότερα.

Το Τζάνειο νοσοκομείο στάθηκε εκτός από αρωγός του πειραϊκού πληθυσμού και βασικός πυλώνας ανάπτυξης του πειραϊκού λιμανιού. Κι αυτό συνέβη διότι στον Πειραιά είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες ξένες ατμοπλοϊκές εταιρείες όπως η Μεσσαζερί, η Λοϋδ αλλά και πλήθος πρακτορείων. Διαρκώς κατέφταναν ξένα πολεμικά και εμπορικά πλοία τα πληρώματα των οποίων κάθε φορά που έπρεπε να νοσηλευθούν αδυνατούσαν καθώς ο Πειραιάς δεν διέθετε νοσοκομείο.

Η λειτουργία του Τζανείου νοσοκομείου κάλυψε την έλλειψη αυτή που έκανε τον Πειραιά να μειονεκτεί έναντι των ανταγωνιστικών λιμένων.
Το Τζάνειο ως δημοτικό νοσοκομείο αποτελούσε ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό ίδρυμα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Ο φιλανθρωπικός του χαρακτήρας ήταν αναγνωρισμένος από το σύνολο των Πειραιωτών, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δωρεές και εράνους των κατοίκων που συγκεντρώνουν χρήματα δια “δίσκων και κουτίων”.

Το 1898 η μεγάλη αίθουσα του Τζανείου Νοσοκομείου θα χρησιμεύσει ως αίθουσα ναυτοδικείου! Εκεί θα εκδικασθεί η υπόθεση του Σημαιοφόρου Κόκκορη, γιαυτό και θα μετασκευασθεί καταλλήλως. Το 1953 το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε ΝΠΔΔ και θα λάβει τη νέα επωνυμία του, που είναι “Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζημανωλάκης: Θύμησες μίας ηλικίας…

Του Γιάννη Χατζημανωλάκη*… Η μνήμη μου επιστρέφει σήμερα σε καιρούς πολέμου. Δεν ξέρω γιατί πάντα τέτοιες μέρες, αναθυμάμαι τις δύσκολες στιγμές της δικής μου ζωής, τις δύσκολες στιγμές της γενιάς μου. Μιας γενιάς που δεν

Περισσότερα »

Πειραϊκές Ιστορίες: Τα βαπτίσματα των «Καρβουνιάρικων»

Του Στέφανου Μίλεση*… Πρόκειται για τη δημώδη ονομασία ενός τμήματος του Λιμένος Πειραιώς. Οι παλαιοί κάτοικοι της πόλης μας αποκαλούσαν με αυτό το όνομα ένα τμήμα, που καταλάμβανε την ακτή μετά το ναό του Αγίου Νικολάου (Τελωνείο) με κατεύθυνση προς τους ταρσανάδες και τα καρνάγια του Ξαβέρη (της Ακτής Ξαβερίου).[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *