Δένδιας: Tαξίδι αστραπή σε Αίγυπτο μετά από τις συνομιλίες της με Τουρκία

Διευκρινίσεις σχετικά με τη στάση του Καΐρου απέναντι στην Άγκυρα σε ό,τι αφορά τον οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΝΑ Μεσόγειο αναζητά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ένα ταξίδι αστραπή στην Αίγυπτο πριν την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Το ενδιαφέρον εδώ όμως είναι ότι ο τελευταίος δεν θα συναντηθεί μόνο με τον αιγύπτιο ομόλογό του αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αράβικου Συνδέσμου που διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας και γενικότερα των αραβικών χωρών με την Άγκυρα.

Μόλις πριν δύο 24ωρα μάλιστα, ο ΓΓ Αχμέντ Αμπούλ Γκεϊτ είχε αναφερθεί δημόσια στην Τουρκία και στον ίδιο τον Ερντογάν, τονίζοντας πως εμπλέκεται σε πολλές περιφερειακές διενέξεις όπου υπάρχουν και συμφέροντα παγκόσμιων δυνάμεων και ο βαθμός της εμπλοκής μπορεί να οδηγήσει σε μια διόλου καλή έκβαση για την Τουρκία ούτε για τη χώρα ούτε για τον ίδιον τον πρόεδρό της. Το γεγονός δε πως η τοποθέτηση αυτή ήρθε μετά την σύνοδο των Υπ.Εξωτερικών των χωρών-μελών του Συνδέσμου, είναι κρίσιμης σημασίας.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Καναλιού Ένα (kanaliena.gr/anisychia-se-athina), η απόφαση της Αιγύπτου να προκηρύξει διαγωνισμό για προς εκμετάλλευση οικόπεδο στην ΝΑ Μεσόγειο, σεβόμενη ευλαβικά την οριοθέτηση που έχει γίνει μονομερώς από την Τουρκία στην ευαίσθητη περιοχή πέραν του 28ου Μεσημβρινού, σήμανε καμπανάκια στην Αθήνα.

Ακολούθησε δε η αρχική δήλωση της Άγκυρας πως μπορεί έρθει σε συμφωνία με το Κάιρο αφού αυτή φαίνεται να σέβεται τα εξωτερικά όρια  της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ως αυτή τα έχει παρουσιάσει στον ΟΗΕ ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη όταν η Τουρκία άρχισε να διαρρέει πως οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία.

Οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσσι και του Νίκου Δένδια με τον ομόλογο του φαίνεται πως στάθηκαν αρκετές για να ξεκαθαριστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ποια είναι πραγματικά η στάση του Καϊρου στο θέμα. Εξ ου και το ταξίδι, σήμερα Δευτέρα, του έλληνα ΥΠΕΞ στην Αίγυπτο, αν και ακόμη και αυτό εκτιμάται πως όσο και εάν προσφέρει στην Αθήνα τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εκτιμάται πως πιθανότατα δεν θα λύσει το πρόβλημα που προκύπτει από τη στάση της αιγυπτιακής διπλωματίας.

Διπλωμάτες στο Κάιρο, διαψεύδουν την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διαρροές πως οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και πληροφορίες και από την Αθήνα συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι δε τουρκικές διαρροές και δηλώσεις αποδίδονται σε μια προσπάθεια των διπλωματών της γείτονος να προκαλέσει σύγχυση στην Αθήνα, πιθανές εντάσεις  με συμμάχους.

Ωστόσο η μη υπογραφή μιας συμφωνίας, δεν αναιρεί το γεγονός πως το Κάιρο έχει αποφασίσει να τηρήσει ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα και να μην «αγγίξει» το θέμα τους 28ου Μεσημβρινού  δηλαδή του τι συμβαίνει σε επίπεδο κυριότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων ανατολικά της Ρόδου.

Όπως δεν υπέγραψε κάποια σχετική συμφωνία με την Αθήνα έτσι εκτιμάται πως δεν θα υπογράψει και με την Άγκυρα. Η στάση της δε αυτή όμως, εκτός μπορεί να ερμηνευθεί όχι μόνο ως μια συνετή διπλωματική στάση αλλά και ως μια έμμεση αναγνώριση και παραδοχή των τουρκικών επιχειρημάτων πως η επίμαχη περιοχή είναι «αμφισβητούμενη». Και αυτό φυσικά δεν είναι προς τα συμφέροντα της Αθήνας.

 

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Μητσοτάκης: Νέες υποδομές ύψους 10-12 δισ. – 240.000 θέσεις εργασίας

Το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τις νέες υποδομές στην Ελλάδα με τίτλο «Ανάπτυξη και νέες δουλειές», παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «οι σχετικές επενδύσεις έχουν ήδη κοστολογηθεί σε 10-12 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, γεγονός που θα αποφέρει έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ[…]

Περισσότερα »

Μοσκοβισι: “Πρέπει να αποκαταστήσουμε νέα συνεργασία”

Λύση και όχι ρήξη, τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στην εφημερίδα «Αγορά». Επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» και επαναλαμβάνει ότι «με σεβασμό των δεσμεύσεων και οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν μια λύση». «Πρέπει να αποκαταστήσουμε μια νέα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *