Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

39+1 εύκολοι τρόποι για να γίνετε φανταστικοί γονείς

0 σχόλια Lifestyle

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

1 Μην κόβετε τα φτερά των παιδιών σας. Η αποστολή τους στη ζωή είναι να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Όταν λοιπόν μεγαλώσουν αρκετά για να μπορούν να μαζέψουν το πιάτο τους από το τραπέζι ή να ντυθούν μόνα τους αφήστε τα. Με το να τους δίνετε υποχρεώσεις, τονώνετε την αυτοεκτίμησή τους.
2 Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να βρίσκει μόνο του λύσεις. Όταν έχει κάποιο μικρό πρόβλημα και δεν τρέχετε να το σώσετε, μαθαινει να βασίζεται στον εαυτό του.
3 Θυμηθείτε ότι η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία. Με το να βάζετε όρια μαθαίνετε στο παιδί σας το πως λειτουργεί ο κόσμος και πώς το ίδιο θα γίνει υπεύθυνο.
4 Διάλεξτε τις μάχες σας. Τα παιδιά δεν μπορούν να αφομοιώσουν πολλούς κανόνες. Σταματήστε να τα μαλώνετε για πράγματα όπως το τι θα φορέσει ή για το αν βρίζει που και που. Δώστε σημασία στα βασικά, που είναι να μην χτυπάει, να μην αντιμιλάει και να μην λέει ψέματα.
5 Ακούστε το παιδί σας όσα προβλήματα κι αν έχετε.Μην το αφήνετε να σας μιλάει στο βρόντο με την σκέψη στις δουλειές σας.Αν δεν μπορεί να μάθει το μάθημα, αν είναι συνέχεια αφηρημενο η αν κλείνετε στον εαυτό του, αντί να νευριάζετε ζητήστε τη γνώμη ειδικών.Αν έχει πρόβλημα πρέπει να εντοπιστεί εγκαίρως.
6 Διαβάστε καθημερινά βιβλία μαζί του. Ξεκινήστε από όταν είναι βρέφος, τα μωρά λατρεύουν να ακούνε την φωνή των γονιών τους. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αγαπάει το διάβασμα σε όλη του τη ζωή.
7 Προγραμματίστε καθημερινό χρόνο με το παιδί σας. Βάλτε το να διλέξει μια δραστηριότητα που θα την κάνετε παρέα για 10-15 λεπτά χωρίς κάποιος να σας διακόπτει.
8 Για να κάνουμε την ζωή του παιδιού μας καλύτερη, φροντίζουμε να περνάει χρόνο με τον μπαμπά. Τα παιδιά με αφοσιωμένους μπαμπάδες τα πηγαίνουν καλυτέρα στο σχολείο και ανταποκρίνονται πιο εύκολα στις δυσκολίες της ζωής.
9 Γίνετε το καλό παράδειγμα, τα παιδιά σας το αξίζουν. Η καλή συμπεριφορά δουλεύει πολύ καλύτερα από το να τους λέτε τι να κάνουν.
10 Απολογηθείτε όταν τα κάνετε θάλασσα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά σας να ζητάνε συγνώμη.
11 Ζηστε μια πιο οικολογική ζωή. Δειξτε στα παιδιά ότι είναι εύκολο να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Κάντε ανακύκλωση, και κανονίστε κάποια απογεύματα να καθαρίζετε μαζί με τα παιδιά τον δρόμο σας από τα σκουπίδια.
12 Να λέτε πάντα την αλήθεια για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο.
13Φιλήστε και αγκαλιάστε τον σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά. Ο γάμος σας είναι η μόνη εμπειρία που έχουν τα παιδιά από σχέσεις, φροντίστε να κρατάτε υψηλά στάνταρντ.
14 Σεβαστείτε την διαφορά στην διαπαιδαγώγηση. Υποστηρίξτε την στάση του άντρα σας στο μεγάλωμα των παιδιών, εκτός και αν είναι ακραία. Οι καβγάδες θα κάνουν χειρότερο κακό στο παιδί από τις μικροδιαφορές στο μεγάλωμα των παιδιών.
15 Δώστε του την σωστή επιβράβευση. Αντί να του πείτε απλά μπράβο αναλύστε αυτά που έκανε για να αξίζει επιβράβευση
16 Όταν δείτε το παιδί σας να κάνει κάτι καλό πείτε του τι αισθάνεστε. Με το να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά αυξάνετε τις πιθανότητες να συνεχιστεί
17 Αυτά που κρυφακούμε έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτά που μας λένε ευθέως. Κάντε την επιβράβευση πιο αποτελεσματική με το να αφήσετε το παιδί να «πιάσει» κάτι που λέτε για αυτό στην γιαγιά ή την θεία.
18 Οι οικογενειακοί καυγάδες δεν πρέπει ποτέ να γίνονται μπροστά στα παιδιά. Επίσης μην υποτιμάτεποτέ σύζυγο, συγγενείς, φίλους και δασκάλες μπροστά τους.
19 Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, κανείς δεν ξέρει τα παιδιά σας καλύτερα από εσάς.
20 Αντισταθείτε στις έξτρα υποχρεώσεις στο γραφείο σας, ποτέ δεν θα μετανιώσετε για τον χρόνο που περνάτε με το παιδί σας.
21 Μην ανέχεστε ένα παιδί που δεν σας σέβεται. Μην του επιτρέπετε να είναι αγενές ούτε σε εσάς ούτε σε κανέναν άλλον. Απλά πείτε του ότι δεν θα το ανεχτείτε.
22 Κινητοποιήστε όλους όσοι έρχονται σε στενή επαφή με το παιδί σας όπως νηπιαγωγούς και μπειμπυ-σίττερς και πείτε τους να ενθαρρύνουν και να ενισχύουν την συμπεριφορά που θέλετε να υιοθετήσει το παιδί σας.
23 Μην ξεχνάτε να μαθαίνετε στα παιδιά σας κοινωνικές δεξιότητες.Κάντε τους τρείς ερωτήσεις κάθε μέρα. «πως ήταν στο σχολείο; Πως πέρασες στο πάρτι; Πως θέλεις να περάσουμε το απόγευμα;». η τέχνη του να συζητάς είναι απαραίτητη, μην αμελείτε να του τη μάθετε.
24 Αναγνωρίστε τα δυνατά συναισθήματα του παιδιού σας. Όταν το παιδί σας κλαίει ρωτήστε το πώς νοιώθει και τι θα πίστευε ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Μετά ακούστε το, θα συνέλθει πιο γρήγορα.
25 Μην κακομαθαίνετε το παιδί σας.Αντίθετα εξηγείστε του τι σημαίνει να είσαι καλός. Οταν διαβάζετε μαζί ένα παραμύθι, ζητήστε του να σας πει τι πιστεύει για κάθε χαρακτήρα της ιστορίας. Ποιος είναι ο καλός ήρωας, ποιος είναι ο κακός και γιατί;
26 Εξηγήστε του γιατί οι αξίες είναι σημαντικές. Όταν είσαι καλός, γενναιόδωρος, ειλικρινής και ευγενικός οι άνθρωποι γύρω σου είναι χαρούμενοι, το ίδιο και εσύ.
27 Φτιάξτε έναν «κύκλο ευγνωμοσύνης» στο βραδινό τραπέζι. Ενας ένας με την σειρά πείτε τα ονόματα όλων όσων σας φέρθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να ακούγεται γλυκανάλατο αλλά κάνει τους πάντες να νοιώθουν καλά
28 Αν το παιδί σας απορρίπτει ένα καινούριο φαγητό μην τα παρατάτε. Μπορεί να χρειαστεί να του το προσφέρετε 6,7,8,9 η ακόμα και δέκα φορές μέχρι να το δοκιμάσει και να αποφασίσει ότι του αρέσει
29 Αποφύγετε τους καβγάδες για το φαί. Ένα υγιές παιδί ξέρει από ένστικτο πόσο πρέπει να φάει. Αν αρνείται να τελειώσει ότι βρίσκεται στο πιάτο του, απλά αφήστε το.
30 Το οικογενειακό γεύμα είναι ένας χαλαρωτικός τρόπος να συνδεθεί μια οικογένεια. Στο τραπέζι όλοι μοιράζονται τα νέα τους και έρχονται πιο κοντά.
31Μια φορά κάθε εβδομάδα βάλτε τα παιδιά να διαλέξουν τι φαγητό θέλουν να φάνε.
32 Να λέτε στα παιδιά σας πως τα αγαπάτε ακόμα και 800 φορές την ημέρα. Δεν κακομαθαίνει το παιδί με λόγια αγάπης ή φιλιά.
33 Κρατήστε στο μυαλό σας, πως τα παιδιά δεν είναι δικά σας, είναι απλά μαζί σας για κάποιο καιρό. Σε αυτά τα πολύτιμα χρόνια κάντε το καλύτερο που μπορείτε για να τα βοηθήσετε να γίνουν καλοί άνθρωποι.
34 Το να είσαι μαμά είναι το πιο κουραστικό πράγμα στον κόσμο. Το παιδί σου όμως μόλις γέλασε, απόλαυσέ το τώρα γιατί θα τελειώσει πολύ γρήγορα!
35 Κρατήστε την τηλεόραση στο σαλόνι. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν τηλεόραση στο δωμάτιό τους εκτός από το ότι κοιμούνται λιγότερο, έχουν χαμηλότερους βαθμούς και λιγότερο καλές κοινωνικές δεξιότητες.
36 Βάλτε τα παιδιά σας να κινηθούν. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών συνδέεται με το επίπεδο της άσκησής τους. Να βάζετε το παιδί σας να μπουσουλάει πολλές φορές την ημέρα, να το αφήνετε να περπατήσει αντί να πάρει τη στράτα του και να δίνετε πολλές ευκαιρίες στα μεγαλύτερα παιδιά να ασκούνται με δραστηριότητες αντί να είναι κολλημένα με τις ώρες στον υπολογιστή τους.
37 Κάντε εμβόλια στο παιδί σας. Υπάρχουν ακόμα ξεσπάσματα νόσων και στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.
38 Δώστε προσοχή στην ασφάλεια των παιδιών σας. Μην αφήνετε παιδιά κάτω από 5 χρονών να κάνουν μπάνιο μόνα τους. Βάλτε σωστά το καρεκλάκι αυτοκινήτου και φροντίστε το παιδί σας να φοράει κράνος όταν κάνει ποδήλατο ή πατίνια.
39 Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν φίλους, αναπτύσσοντας κι εσείς για να εμπεδωθεί η κατάσταση φιλίες με γονείς συμμαθητών τους. Κρατήστε καλές και στενές σχέσεις με συγγενείς δίνοντας κυρίως περίοπτη θέση σε παππούδες και γιαγιάδες.
40 Στις γιορτές του σχολείου και στην απονομή ελέγχων πρέπει πάντα να είσαστε εκεί και στην ώρα σας! Βεβαιωθείτε επίσης πως τα παιδιά σας περνάνε καλά στον παιδικό σταθμό η στο σχολείο τους. Αν σας παραπονεθούν για την συμπεριφορά της δασκάλας η των άλλων παιδιών, δείτε άμεσα το πρόβλημα και σώστε το παιδί σας από μια πιθανή ψυχική κακοποίηση που θα το ακολουθεί αν δεν την προλάβετε σ΄ όλη του τη ζωή. Μην αγνοείτε ποτέ τα παράπονα του με το σκεπτικό πως τα προβλήματα γεννιούνται από το μυαλό του. Ακούστε την καρδούλα του.
Σε συνεργασία με την ψυχολόγο Χρυσούλα Μαυράκη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.