50 εκ. ευρώ για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

“Κουμπαρά” με 50 εκατομμύρια ευρώ κρατά το  Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθεί  το μεγαλόπνοο και εμβληματικό έργο για την πόλη του Πειραιά, το μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πηγή από το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωσε στο Κανάλι Ένα ότι το νέο έργο είναι στο τελικό στάδιο πριν την εκκίνηση του, καθώς έχει εξασφαλιστεί η  χρηματοδότηση του και με τη συμφωνία και της κινεζικής διοίκησης της Cosco, που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα γίνει πράξη ένα όραμα που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια  όταν και σχεδιάστηκε το master plan και ονομάστηκε Πολιτιστική Ακτή από τον ΟΛΠ. Προκηρύχθηκε τότε ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των μελετών. Εντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης της Cosco και  επιβεβαιώθηκε από όλες τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Μια διαδικασία, αρκετά χρονοβόρα, ωστόσο.

Η ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο παλαιό κτήριο του Σιλό στο λιμάνι του Πειραιά θα συμβάλει στην ανάδειξη των πολυάριθμων και ήδη συντηρημένων ενάλιων ευρημάτων, που μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστα σε αποθηκευτικούς χώρους.Το βιομηχανικό κτήριο του Σιλό, που κατασκευάστηκε τη διετία 1934 – 1936 και συνδέθηκε στενά με την ιστορία του Πειραιά, αποκτώντας εμβληματικό χαρακτήρα, εμφανίζεται ως εξαιρετικά κατάλληλο γι’ αυτή τη χρήση, λόγω της θέσης του στο κεντρικό λιμάνι της χώρας , αλλά και της άμεσης γειτνίασής του με τη θάλασσα.

Το πρωτοποριακό Μουσείο, και ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή, θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην ενάλια αρχαιολογία, άκρως αναγκαίο σε μια χώρα ναυτική, όπως η Ελλάδα, που θα επιτρέψει στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, που εκτείνεται χρονολογικά από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους.

Χιλιάδες ευρήματα -όπως αμφορείς, χρηστική και επιτραπέζια κεραμική, αγάλματα μαρμάρινα και χάλκινα, τμήματα γλυπτών, αρχιτεκτονικά μέλη και οικοδομικό υλικό, μέσα συναλλαγών, σκαριά και εξαρτήματα από τον εξοπλισμό πλοίων, προσωπικός οπλισμός και οπλικά εργαλεία, επιγραφές, είδη ρουχισμού και καλλωπισμού, εργαλεία και λοιπά αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές, αλλά και αυτόβουλες παραδόσεις ιδιωτών ή κατασχέσεις-, θα οργανωθούν και θα εκτεθούν σε βασικούς θεματικούς άξονες.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα σημείο αναφοράς στον Πειραιά όπου θα αναδειχτεί η  κλασική αρχαιότητα, η ανάπτυξη ναυτιλίας και της βιομηχανίας και η η τεχνολογία πλοίων και λιμανιών.

Πηγή Φωτογραφίας: www.piraeuspress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Οδύσσεια 24» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Παρασκευή

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά συμμετέχουν στη δράση “Οδύσσεια 24” που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών (http://festival-latingrec.eu/), με έδρα τη Λυών της Γαλλίας. Η δράση“Οδύσσεια24” περιλαμβάνει συμμετοχική δημόσια ανάγνωση της Οδύσσειας σε 40 διαφορετικές γλώσσες. Την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 11 θα ξεκινήσει η[…]

Περισσότερα »

Ημέρες Θάλασσας 2019: Οι εκδηλώσεις της Τετάρτης 8 Μαΐου

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά για τις “Ημέρες Θάλασσας 2019”. Αναλυτικά για σήμερα Τετάρτη 8 Μαϊου 2019 το πρόγραμμα είναι το εξής: 18:00 «Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ»Συνδιοργάνωση: Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά – ΕΒΕΠ Αίθουσα «Γεώργιος Κασιμάτης»[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *